Politik Creeper Politik bloggar

KALE - Kristdemokrater för en ALternativ Europapolitk

För att ge det stora antalet EU-kritiska kristdemokrater en röst, bildades KALE.

 

På framför allt följande områden anser vi att EU-anpassaningen och den ökande överstatligheten står i strid med grundläggande kristdemokratiska värderingar.

1. DEMOKRATI OCH SJÄLVSTYRE

"All offentlig makt utgår från folket." Så står det i den svenska grundlagen.
Detta är på väg att förändras genom att EU:s rätt står över den nationella rätten - även grundlagarna. Detta innebär att allt mer makt förs över till maktens korridorer i Bryssel. EU-besluten gäller oavsett folkviljan i Sverige.
Inom EU flyttas allt mer makt från de folkvalda i medlemsländerna till instanser som inte behöver stå till svars inför väljarna.

Lobbyister, EU-domstolen och EU-kommissionen har en mycket stor politisk makt men de behöver inte bry sig om vad befolkningen i ett EU-anslutet land tycker.

Denna princip står i direkt strid med den kristdemokratiska subsidiaritetsprincipen som säger att beslut skall fattas på lägsta effektiva nivå.

Vår svenska offentlighetsprincip och meddelarskyddet gäller inte i EU. Viktiga politiska organ skyddas genom brist på insyn från allmänheten.

Vi vill värna om det svenska folkstyret, vår nationella frihet och självbestämmanderätt.

2. UTRIKES- OCH SÄKERHETSPOLITIK

Det andra världskriget följdes av det kalla kriget. En järnridå delade Europa i två maktblock. EG/NATO och COMECON/Warszawa-pakten. Sedan Östeuropas unioner fallit samman ser vi en motsatt utveckling i Väst. Där bygger man, istrid med det kristna broderskapstanken, upp en superstat med starka gränser mot omvärlden. Sverige håller på att låsa sig i EU till mindre generösa relationer mot Tredje världen.

Genom att stå utanför storpolitiska blockbildningar har Sverige kunnat spela en proportionellt sett stor roll i världspolitiken. Det är viktigt att Sverige även i fortsättningen kan behålla vår möjlighet, att exempelvis via FN, föra Sveriges talan i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Vi vill slå vakt om den Svenska alliansfriheten som förskonat vårt land från krig i över 180 år.

 

3. EKONOMI

EU:s gemensamma ekonomiska politik, med gemensam valuta och centralbank, innebär i praktiken att deltagande länders självständiga ekonomiska politk i praktiken upphör. EMU innebär ett stort risktagande på flera områden. De beräknade återintäkterna genom jordbrukspolitiken, strukturfonder osv. har visat sig bli betydligt mindre än beräknat. Den höga medlemsavgiften bör därför snarast omförhandlas. Medlemsavgiften på över 20.000 miljoner bör istället användas för vård, omsorg, utbildning och inte minst för att reducera vår stora statsskuld.

Vi skall behålla möjligheten att nationellt besluta över vår ekonomiska politik.

 

4. RÄTTSSYSTEMET

Vi vill värna det svenska rättssystemet och ser en fara i det slutna franska förvaltningssystenmet, som är starkt utbrett inom EU, tar över. Vi skall inte underskatta de konflikter som finns inom EU mellan latinsk/romansk och germansk/nordeuropeisk rättstradition. Politiska beslut, exempelvis system-
bolagets framtid, skall inte beslutas av EU-domstol.

Vi vill värna vår rätt till en egen kultur och självständig utveckling, byggd på kristen etik och moral. Genom det nya Amsterdamfördraget har Sverige tvingats att EU-anpassa bl.a. sin asylpolitik.

5. MILJÖN

EU:s fria rörlighet av varor öppnar för att produkter förbjudna i Sverige, men godkända av ett EU-land, tillåts att fritt cirkulera inom EU. Vi vill behålla importkontroller för att förhindra införsel av exempelvis salmonellasmittade produkter.
Den ständiga ekonomiska tillväxten är prioriterad inom EU. Genom etablerandet av den Inre Marknaden har man byggt sig fast i ett system som i hela världen lett till negativa följder för vår miljö. I EU:s egen Task Force Report slår man fast miljökonsekvenserna av den Inre Marknaden:
- kraftigt ökad lastbilstrafik
- större utsläpp av koldioxid
- svaveldioxid
- kväveoxid
En grundläggande tanke i den kristdemokratiska idéologin är förvaltarskapet.

Vi vill att Sverige skall vara ett föregångsland på miljöområdet

6. DROGERNA

Sverige har internationellt sett, en restriktiv drogpolitik, som lett till färre alkoholrelaterade skador än inom EU. Starka krafter inom EU vill legalisera narkotika, t.ex. de tyska socialdemokraterna, de europeiska miljöpartierna och de brittiska liberalerna. EU-anpassningen riskerar att avveckla den svenska modellen
inom narkotika/alkoholpolitiken genom att:
- alkoholreklam tillåts
- systembolagets ovissa framtid
- införseln kraftigt ökar av alkoholhaltiga drycker
- tullkontrollen vid sveriges gränser upphör genom schengensamarbetet
- möjligheterna att aktivt bekämpa narkotikan begränsas
En svensk anpassning till EU:s konsumtionsmönster beräknas leda till tusentals fler döda i alkoholrelaterade skador -årligen!

Vi vill behålla en fortsatt restriktiv svensk drogpolitik.

Vi tror att medlemskapets negativa konsekvenser och EU:s fortsatta utveckling mot en Europeisk superstat gör det omöjligt för Sverige att fullt ut delta i den framtida unionen.

Vi vill fortsättal värna ett självständigt Sverige!

Coding by Campbell & Lilja Web Design