Politik Creeper Politik bloggar

Finansens krokodiltårar

lördag 11 februari 2012 av Anders Erkéus

Det är intressant att se med vilken frenesi delar av svenska etablissemanget, inklusive regeringen, motsätter sej skatten på finanisella transaktioner, på storleken 0,1 eller  0,01 % av transkationsstorleken.     Tillväxten kollapsar, pensionerna sänks och företagen flyttar utomlands, menar man.   Om någon köper ett derivat för en miljon får den betala en tusenlapp i skatt - ruinerande!   Men jag har ett förslag som faktiskt skulle göra det betydligt svårare för klagokören.   Jag föreslår att man får göra en skattefri transaktion om dagen!   Då skulle det bli än tydligare att skatten inte är riktad mot de fåtaliga transaktioner som handlar om inversteringar eller andra till näringsverksamhet relaterade händelser.  De som får betala skatt blir då de som ägnar sej åt den dominerande aktivitet som består i sekundsnabba datorstyrda transaktioner  som idkar gambling med hjälp av varandras datorprogram.  Och för vem vore det en tragik om dessa sekundspekulationer flyttade till New York-börsen? Förmodligen New York-börsen.  Men visst skulle de riktiga investerarna ha råd att betala också, som ett litet bidrag till de samhällen som de är beroende av.

Intressant att det är främst Sverige som motsätter sej detta. För en gångs skull visar man sej lite tuff mot EU-etablissemanget.  Vi som ska vara lydiga och sträva mot att vara med “i Europas kärna”.  För ovanlighetens skull hejar jag på kommissionen. Och nästa steg blir att ändra EU-grundlagen, för visst handlar det om ett brott mot en av de fyra friheterna. Kapitalets fria rörlighet.

En publicerad kommentar till “Finansens krokodiltårar”

  1. Johnny skriver:

    Sverige har redan prövat “valpskatten” på 1980-talet som medförde att finansindustrin flyttade till London.

    Fördelen med spekulanter är att de är beredda att riskera en förlust för en vinst och de bidrar med stor omsättning som gör att skillnaden mellan köp och säljkurs blir minimal, det tjänar privat personer såväl företag på som inte gör dagliga transaktioner. En transaktionskatt ökar kostnaden för spekulanter så de flyttar sitt kapital till andra effektivare instrument ex USD/JPY i stället för EUR/USD, vad vinner Europa på det? Ingenting, transaktioner blir dyrare och man bara förlorar sin finansindustri som flyttar till London och Schweiz samt Singapore. En riktigt dålig skatt för EMU.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design