Politik Creeper Politik bloggar

Grekland, EU-fördragen och neutrala iakttagare

onsdag 8 juli 2015 av Anders Erkéus

Det så kallade grekiska dramat rullar på.  Ett drama som ju är ett drama för den ekonomiska politik, som euroländerna måste följa enligt EU-fördragen. Vad som blivit synligt i och med att Grekland fått en vänsterregering av en typ som inte förutsetts i fördragen är just att alla EU-länder bundit sig till ett ekonomiskt agerande som hör hemma i en begränsad ekonomisk världsbild.  EU-grundlagen är inte ideologiskt neutral. Privatiseringar kallas liberaliseringar och förutsätts vara kungsvägen till framgång. Statliga stöd anses konkurrenshämmande, och pengar ska matas in i systemet via bankerna som ska nyttja riskrelaterade räntor, det vill säga om utlåningen anses riskfylld ska man begära höga räntor.  Som krydda på tänkandet vill man heller inte stå för sin risk när Grekland inte längre kan betala de höga räntorna.

Därför måste man flytta sej utanför EU-ländernas gränser för att ta del av  nyktra analyser av vad som händer, som till exempel till den amerikanske ekonomipristagaran Joseph Stiglitz, som i ett antal artiklar förklarar varför åtstramningsåtgärderna bara skapar ett åtstramat samhälle, och varför nya lån för att betala räntorna på gamla inte leder till utveckling.    Se till exempel här.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design