Politik Creeper Politik bloggar

Vart tog partiledardebatterna vägen?

torsdag 8 maj 2014 av Anders Erkéus

Långsamt håller svenska så kallade mainstreammedier på att förstå att de flesta nya lagarna i riksdagen med råge kommer från EU-systemet. Det händer numera glädjande nog att man lyfter fram en kommissionär och frågar kring de förslag som de har ensamrätt på att lägga, till exempel.   Och EU-parlamentet syns ibland, till och med med visserligen lite undanskymda utsändningar från debatter mm.

Så nu är det EU-parlamentsval på gång och det är upp till bevis för mediedrakarna.  Då visar det sej att det inte blir någon partiledardebatt alls innan valet. Att ordna en sådan debatt hade varit ett sätt att visa för svenska folket att man tar EU-politiken på allvar, och är beredd att bidra till ett ökat valdeltagande.   Men det var nära ögat. Två partiledardebatter försvann i hanteringen.

TV4 hade planerat in en partiledardebatt, men lade ner det hela när några allianspartier inte ville vara med!  Här hade man ju kunnat visa sin mediemakt och helt enkelt bjudit in dom som ville komma, så hade avhopparna fått stå med skammen att visa ointresse för demokratin.

SVT visade i ett tidigt skede ett program för valbevakningen som inleddes med en partiledardebatt på dagen då vallokaler för poströstning till EU-valet öppnar, följt av kandidatutfrågningar under veckorna efter.  När det började dra ihop sej, utgick ett meddelande att debatten i stället skulle vara en debatt inför riksdagsvalet i höst (!), och handla om vårbudgetarna.

Nu meddelas att EU-ministern klagat över bristen på EU-debatt, något som det känns kul att få hålla med om.  Särskilt vad gäller SVT:s omsvängning.

Men vad kan det handla om?  Är det något man vill undvika?   En uppenbar konsekvens att dessa beslut om frånvarande partiledardebatter om EU-frågor (egentligen alla de i Sverige centrala och vardagliga frågor som beslutas i EU-systemet ) är att Anna Troberg inte får vara med och debattera. Anna vem då?   Anna är partiledare för Piratpartiet, som har två mandat i EU-parlamentet, (Christian Engström och Amelia Andersdotter),  ett mandat mer än vad v, c, och kd har.  Att hålla en partiledardebatt om EU-frågor utan henne hade ju varit ett demokratiskt övergrepp.   Nu valde SVT  uppenbarligen hellre att ha en riksdagsvalsdebatt med SD närvarande före en EU-valsdebatt med PP närvarande.      JAg finner det svårt att hitta andra rimliga argument för dessa undvikanden än att slippa de frågor som man vet att PP kommer att ta upp, till exempel massövervakningsfrågorna, som fått en stark akutalitet genom Snowdens avslöjanden, och senast genom att EU-domstolen underkände det redan i medlemsländerna införda datalagringsdirektivet .     Känsliga saker för en stat som inte riktigt verkar lita på sina medborgare.   Men jag hoppas jag har fel.  Att det var nån sorts blunder.  Att man liksom “inte tänkte på det”, på känt maner. Inte att man hellre släpper fran Åkesson en gång till än en “okändis” med obekväma åsikter. Det kommer i sånt fall visa sej genom att man lyfter fram dessa frågor,  inklusive internetfriheten i debatter och inslag när nu valet närmar sej. Och kanske låter Anna synas och få debattera lite i rutan.

Jo, en sak till:  Varför ska partiledarna diskutera EU-frågor, när det inte är de som sitter i EU-parlamentet?  Jo, dels representerar de partiets politik, som man går till val på nu, dels kommer de som kommer in i riksdagen i höst att få hantera alla frågor med EU-ursprung som hamnar på riksdagens bord då, och - om man hamnar i regeringen -  får man åka till Ministerrådet och hantera Kommissionens förslag där tillsammans med EU-parlamentet. Det är vikitgt att höra vad partiledarna tycker om EU-ursprungsfrågorna alltså.  Passa på att visa korten på bordet nu, i höst kan tyvärr dessa frågor drunkna i de”inhemska” dvs de relativt få frågor som vi har full beslutanderätt över härhemma.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design