Politik Creeper Politik bloggar

Riksdagsvalet är ett EU-val

onsdag 3 september 2014 av Anders Erkéus

Långsamt, långsamt börjar våra förment professionella stora medier upptäcka EU.  Inför EU-valet sysslade man lika mycket med de nationella frågorna inför det riksdagsval som nu står för dörren.  Detta medförde att folk i allmänhet inte fick chansen att urskilja vad EU-valet handlade om.

Nu infaller detta riksdagsval, och medierna fylls av diskussioner om skola och vård, och uttalanden om”jobben”, som inte övertygar.  Nu är Sverige en isolerad ö som verkar berstämma suveränt över sin politik.  Det faktum att det mesta på riksdagens bord kommer från EU-systemet bortser man ifrån eller helt enkelt missar.   Det är nämligen så, att riksdagsvalet är precis lika mycket ett EU-val som EU-parlamentsvalet, om inte mer!   EU-parlamentets partnet i beslutsfattandet, Ministerrådet består ju av regeringsrepresentanter, och det är nu vi utser vår riksdag, som sen ger en statsminister uppdraget att ta fram en regering.  Sen är det också riksdagen som tar hand om EU-direktiven i slutändan, för att införa dem , och man har en visserligen liten , men ibland betydande möjlighet att välja hur direktiven ska införas.  Och framför allt, vill vi på något sätt förändra EU, eller rent av gå ur, så är der riksdagens uppgift. För förändring krävs en ändring av den styrande EU-grundlagen, och riksdagen beslutar i detta, tillsammans med andra parlament i EU-länderna.

Ändå är det knäpptyst i debatten.  Om hur vi vill ha EU och hur vi vill att Ministerrådet ska  agera i Bryssel.  Detaljfrågor om handelsavtalet TTIP, övervakningsfrågor , miljöregler för varor och hela konflikten mellan konsumenter och producenter ligger på EU:s bord. Och vill vi ha en avtrappning av privatiseringar och  nyliberala grepp till förmån för storföretagen i allmänhet, så handlar det om att göra om EU-grundlagen.   Våra politiska så kallade experter i medierna verkar inte ha förstått detta.   Eller möjligen vill inte erkänna detta. Man undrar i sånt fall varför.  Hur var det med den fria åsiktsbildning som vår grundlag föreskriver?

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design