Politik Creeper Politik bloggar

Vilka är vi

EU-kritiks bloggare representerar olika politiska grunduppfattningar, men har den EU-kritiska inställningen gemensamt (utom José måhända). Var och en är ansvarig för sin egen text, vi söker dock undvika inrikespolitiska passningar åt varandra.

Man kan välja att se alla inlägg från en författare genom att klicka på namnet i högerspalten eller att se alla inlägg i en viss kategori genom att klicka på flikarna i överkanten.

Här är presentationer av författarna, gjorda av dem själva.

——————————————————————————————————————-

barosso-officiell.jpgJosé Manuel Barosso - EU-kommissionens ordförande har en sida, som vi inte kunde låta bli att inkludera. När han var ny såg det ut som han faktiskt hade för avsikt att blogga, varför vi inkluderade den här. Tyvärr avtog det personliga bloggandet ganska snabbt, numera är det mest formell politik på sajten, men han deklarerar i alla fall sin passion för Europa och har en “contact me” - sida, om ni vill söka adressera honom.

——————————————————————————————————————

jens_holm.jpgJens Holm - jens.holm@vansterpartiet.se - Jens kan du numera följa på hans egen blogg på http://jensholm.se/  Här hans presentation här: Jag var ledamot av EU-parlamentet september 2006 - våren 09. Jag var ledamot i miljöutskottet och i utskottet för internationell handel. Jag var ersättare i utskottet för budgetkontroll, samt ledamot i utskottet för klimatet. Numera riksdagsledamot.

Jag kommer ursprungligen från Sundsvall men bor sedan många år i Stockholm. Innan jag blev EU-parlamentariker arbetade jag som pressekreterare för Vänsterpartiet i Stockholms stadshus. Dessförinnan i drygt fem år som pressekreterare och grävande journalist för Förbundet djurens rätt. Jag har under en kortare tid även arbetar som frilansjournalist.

I EU-parlamentet drev jag särskilt frågor som rör miljö, djurrätt, global rättvisa. Jag vill också förhindra att mer makt flyttas till EU:s institutioner.

——————————————————————————————————————-

bjorn_vdesch.jpgBjörn von der Esch -  Björn avled under vintern 2010. Med honom har en egensinnig, aktiv och skarp EU-kritiker  tystnat. Han hann leverera ett fåtal bidrag till denna blogg, som får stå kvar här.  Här är hans egen presentation:  ”Mitt politiska intresse har under hela riksdagstiden varit inriktat mot EU. Föregångaren EG, tilltalade mig men i och med Maastrichtfördraget förvandlas, successivt och ofta i smyg, ett mellanstatligt handelsavtal, till ett överstatligt Europas Förenta Stater utan att medborgarna blivit upplysta eller tillfrågade. Den form av demokrati vi betraktat som självklar ersätts nu av en överstatlighet där medborgarinflytandet är försumbart, och folkomröstningar ersätts med enkla riksdagsbeslut. Till och med i strid med våra grundlagar.

Denna min uppfattning var oförenlig med mitt riksdagsuppdrag för moderaterna och var heller inte utan problem som riksdagsledamot för kristdemokraterna. I nuvarande situation ser jag som den allt överskuggande politiska uppgiften, att bilda opinion för att framtvinga en debatt om Lissabonfördraget.”

——————————————————————————————————————-

anders_mini.jpgAnders Erkéus - anders@soundwell.com - Jag är postindustrialist och f.d. miljöpartist, med förflutet i partistyrelse, internationell kontaktperson till USA, kanslijobb och bolagsstyrelser i Stockholm (Waxholmsbolaget och Stockholmshem) och slit med interna demokratifrågor. Jag önskar att vi snart ska komma på att det är trevligare att vara kreativa och samverka i lagom takt i stället för att jaga efter mer och mer prylar som vi inte hinner använda eller lära oss begripa, alltmedan vi sabbar planeten för våra efterkommande. Jag ansåg tidigt att EU-projektet kommit att fungera som en sorts försvarsapparat för detta gamla synsätt på tillvaron, och engagerade mej i den EU-kritiska rörelsen, där jag sökt få till en konkret diskussion om alternativa lösningar med bättre öppningar mot framtiden. Jag har funderat en hel del på hur man skulle kunna samarbeta internationellt på ett hållbart och kulturellt givande sätt och vill gärna diskutera alternativa framtidsvägar, för EU eller som komplement eller alternativ.

——————————————————————————————————————-

margit.jpgMargit Gennser - margit.gennser@telia.com - (f.d. riksdagsledamot (m) Samordnare i Medborgare mot EMU mm )

——————————————————————————————————————-

max.jpgMax Andersson - max.andersson@mp.se - Jag är uppväxt i Kalmar, men bor sedan 1992 i Göteborg. Jag har varit organiserad EU-motståndare aningen längre än vad jag har varit Göteborgare. Mellant 2006 och 2010 satt jag i riksdagen för miljöpartiet, och jagvar ersättare i EU-nämnden och utrikesutskottet.  Jag har arbetet en hel del internationellt i den EU-kritiska rörelsen.

Utan att överdriva så kan jag lugnt säga att jag kan EU-frågorna bättre än de flesta, och har skrivit en bok om varför Sverige bör lämna EU. Jag är flitigt anlitad som föreläsare i EU-frågorna, och om du vill boka in mig nås jag på tel 08-786 46 26.

——————————————————————————————————————-
rune_l.jpgRune Lanestrand - lanestrand@telia.com - Jag tog 1972 initiativ till gruppen Nej till EEC i Stockholm som sedan utvecklades och blev Nej till EEC-grupperna i Sverige där jag var ordförande. Det var vid det första tillfället partitopparna ville ansöka om medlemsskap i EEC som var föregångare till EU. Jag var då sekreterare i Föreningen Norden och arbetade aktivt för att bilda Nordek som ett alternativ till EU.

Var också med och startade om Nej till EU-rörelsen på 90-talet och förstås med i i kampen mot Euron. Som redaktör för tidskriften Småbrukaren drev jag frågan hårt inom Småbrukarörelsen där motståndet mot EU:s vidiriga jordbrukspolitik är kompakt. Våra medlemmar gjorde ett fantastiskt arbete inför folkomröstningen.

Har som ledamot i kommunfullmäktie och kommunstyrelsen i Vänersborg och i regionfullmäktige och i regionstyrelsen i Västra Götaland sett vilket elände alla kortsiktiga EU-projekt ställer till med. Detta är en lika försummad som negativ sida av EU-medlemsskapet. EU:s regionernas Europa är till för att undergräva statens makt samtidigt som inte bara invånarna utan även kommunerna har små möjligheter att påverka regionerna.

———————————————————————————————————-

Hanna Löfqkvist Hanna Löfqvist - hanna.lofqvist@vansterpartiet.se   Jag är 31 år, bor och jobbar i Stockholm. Har tillbringat ett par år i Bryssel och EU-parlamentet för vänsterpartiets räkning och är väl förtrogen med det snåriga EU-systemet, i synnerhet allt som rör EU:s inre marknad. För närvarande pol.sek med uppdrag att vitalisera den feministiska organiseringen i partiet. Har ett förflutet som producent för den feministiska teatern och tankesmedjan Lacrimosa. Skriver regelbundet för tidningen Flamman samt driver bloggen Vänster, som utsågs till bästa valblogg 2006 av SVTs Nätkollen

 

———————————————————————————————————–

Folke Schimanski Folke Schimanski - schimanski@telia.com -  Jag är född i Tredje riket 1936 som son till en tysk far och en svensk mor. Lite om min yrkesbakgrund: Jag har jobbat 1965-67 på FN:s biståndskontor i Iran som assistent och 1968-95 som producent av historiska och politiska program på Sveriges Radio. 1999-2006 var jag kulturredaktör på Computer Sweden, och numera är jag rastlös pensionär som skriver artiklar i främst Populär historia. Jag har skrivit fyra böcker hittills: om Tyskland, om hur man hanterar media och om kvinnofrågor.

Politiskt började jag som ordförande i Socialdemokratiska studentklubben i Lund 1961 men hoppade av sossarna under Irantiden då jag ogillade deras västvänliga utrikespolitik och en del annat krafs. Sedan dess har jag omväxlande röstat på vpk/v och mp, men i Europafrågor tycker jag numera att Junilistan är en bra hemvist.

Ett demokratiskt och socialt medvetet Europa är vad jag känner för. Och jag ser det inte på långa vägar realiserat i EU-apparaten. Där har det slagit alldeles slint eller så var EU faktiskt tänkt som det är nu, nämligen att i förstone tillvarata vissa starka eliters intressen.

———————————————————————————————————

karl_erik.jpgKarl-Erik Lagerlöf, kelagerlof@telia.com. Litteraturhistoriker. Kritiker i GHT först, sedan i Dagens Nyheter. Chefredaktör för Nej-sidans flaggskepp Kritiska EU-fakta under kampanjen 93-94.
Några av mina böcker: “Den unge Karl Vennberg” (1976), “Livets chans” (1980, om
klimathotet bl a), “Demokrati” (1995, principdiskussion plus historia,
berättelser från EU-kampanjen), “Kärlek. Från Bibeln till Beauvoir” (2000),
“Moralisten och drakarna” (2010) - det är mina minnen i ett ös av debatter
kring skola, jordbruk, vapenhandel, klimathot, pressmonopol o s v. Flera
erfarna vänner spådde att den skulle komma att tigas ihjäl.Och … ja, hela
Bonnierpressen har hållit tand för tunga. Liksom Aftonbladet. Men… läs om den
på nätet!

Coding by Campbell & Lilja Web Design