Politik Creeper Politik bloggar

Antingen eller i brittiska debatten, som vanligt.

måndag 20 juni 2016 av Anders Erkéus

Storbritannien diskuterar Brexit, eller kanske snarare kastar påståenden omkring om vad medlemskapet i EU betyder och vad ett utträde skulle betyda.  Via svenska medier når oss att jasidan använder främligsfientliga argument och att nejsidan hotar med ekonomisk katastrof och utanförskap.  Fast man vill ju inte kalla utträdessidan för ja-sidan, eftersom “det är roligare att säga ja”, ett av dom vanligare argumenten i den svenska EU-debatten på sin tid.  Och självklart puffar det svenska etablissemanget för kvarstannade.  Aftonbladet presenterar till exempel i dag en löpsedel som lovar visa hur mycket var och en av oss svenskar kommer att förlora om UK går ur EU.

För att ha någon chans att fatta vad som pågår måste man förstås anlita brittiska medier som the Guardian, The Independet eller Times.  Där kan jag se en relativt nyanserad debatt. Rekommenderas. Till exempel ser man att utträdessidan också innehåller argument som känns igen från svenska EU-kritiken genom åren.  Att det nuvarande EU faktiskt är för introvet och slutet, att systemet inte funkar demokratiskt eller ens ekonomiskt.

Vad som tyvärr saknas som vanligt är en konkret idédiskussion om hur ett modernt och bättre samarbete i Europa skulle kunna formas.  Själv har jag kämpat sedan länge med att söka få synpunkter på mitt förslag som bygger på samarbete mellan nationella parlament, med stöd av ett stärkt EU-parlament.   Jag har nu skickat en text till nämnda brittiska tidningar,  man vet aldrig, om det finns ett intesse nån gång kan det vara nu.  :-)

Texten har jag lagt på den sida jag reserverat för mitt försök att få sajten eusverige.se presenterad i engelsk version,  eutreaties.eu.  Kolla gärna där om ni inte sett den förut, en svensk version finns ju här på sajten.

Oavsett vad som händer i omröstningen kan man hoppas att det efteråt blir mera plats för en konstruktiv debatt om ett framtida europeiskt samarbete.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design