Politik Creeper Politik bloggar

EU som härold för NATO

fredag 4 april 2014 av Karl-Erik Lagerlöf

Till viss grad är konflikten idag ett resultat av att Väst och Nato lyckats integrera Polen och de baltiska staterna. Detta betonas starkt i en artikel i International New York Times 21 mars. Rysslandsexperten Fiona Hill citeras. Ryssland, som störts mycket av att Polen, Estland, Lettland och Litauen införlivats med EU och Nato insåg nu att denna historia kunde upprepa sig vad beträffar Ukraina.

Europeiska Unionen var helt öppet på gång. Grannstaternas anslutning till Väst och Nato hade skett mycket snabbt:

”Their joining the European Union was followed swiftly by their admission to NATO, a sequence that strengthened Moscow`s view that Brussels served as a stalking horse for the United States-led military alliance.”

EU:s ansträngning att införliva Ukraina med unionen kunde från rysk sida – alltså – rimligen betraktas som ett sätt att införliva Ukraina – inklusive Krim – med Nato.

Inte för att jag håller på Putin – men med dessa glasögon blir hans och Rysslands åtgärder begripliga.

Och Agendas framställning nyligen av saken – med Anna Hedenmos och Carl Bildts minspel – ter sig alltför inskränkt ensidigt. Vi måste nog börja se på oss själva från någon punkt utanför de hemmablinda rummen.

EU som härold för Nato. Ska vi vara (… är vi …) med i Nato via EU? Bakom ryggen på oss själva.

Karl-Erk Lagerlöf

2 publicerade kommentarer till “EU som härold för NATO”

 1. Lars W skriver:

  Visst ingår på sätt och vis NATO-medlemskap i EU-medlemskapet. I fördragen finns det inskrivet en skyldighet, även för Sveriges del, att delta i det europeiska försvarssamarbetet d v s WEU. Mellan WEU och NATO finns ett samarbetsavtal som när det slöts kallades “Recommendation 666″.

 2. Lars W skriver:

  Angående Ukrainas medlemskap i EU så är ju förberedelser gjorda sedan länge genom projektet “Partnerskap i öst”. Där ingår inte bara Ukraina utan även Vitryssland, Georgien, Armenien och Azerbadjan. Inte undra på att Ryssland känner sig kringränd och arbetar på att åtminstone rädda Kaukasus undan EU´s omättlig glupska aptit på nya domäner. Västra Ukraina är nog tyvärr redan förlorat till EU-imperiet.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Partnership

  Det andra glupska projektet heter EMP:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Euro-Mediterranean_Partnership

  I båda fallen handlar det om att förbereda dessa länder för “de fyra friheterna” vilket i förlängningen leder till ett enormt utvidgat EU. Man kan på goda grunder anta att “den arabiska våren” initierades av krafter som vill påskynda denna process. Det har inte gått så bra som väntat i Libyen, Egypten och riktigt illa har det gått i Syren. “Majdanrörelsen” i Ukraina har samma mörkermän bakom sig och liknande resultat. EU och NATO sprider oro - inte säkerhet - varhelst de blandar sig i. Därför är det glädjande att “bromsklossar” som Putin och hans ryssar finns i åtminstone den EU-sfären.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design