Politik Creeper Politik bloggar

Den osynliga krisen

onsdag 22 oktober 2008 av Anders Erkéus

Det finns en jättekris som lurar runt hörnet. Nja, jag menar faktiskt EU:s kris.  Vad då undrar ni? EU är väl inte i kris? Nja, vi hör ingenting om detta i medierna, det är sant.  Men det är tyvärr en del av symptomen. För är det något de stora europeiska medierna lärt sej så är det at sitta lagom still i EU-båten när det kniper.  Att man överhuvudtaget inte har något att säga om det sätt, som EU-ledarna söker få igenom sitt gamla konstitutionsförslag på är anmärkningsvärt.  Men det är inte särskilt troligt at irländarna ställer upp på att rösta om en gång till, som man redan gjorde 2001. Och då blir det problem för EU-tåget hursomhelst.

Men dt finns fler saker på gång.  Etablissemangets representanter framhåller att EU ska rädda oss från klimatkrisen. Det gamla argumentet lyder : “eftersom EU är överstatligt och det behövs gemensamma åtgärder för att klara klimatet  så är EU bra för att rädda klimatet.”  Detta argument haltar dock faktiskt lite - en övning i logik erfordras.  Testa det här: En skruvmejsel är ett bra verktyg. Det behövs bra verktyg för att slå i en spik. Alltså är en skruvmejsel bra att slå i spik med.    Grejen är alltså att EU inte är konstruerat för at rädda något klimat, det är till för att öka produktionen via ökade transporter och stordriftsfördelar.  Det var därför som man delade ut stora utsläppsrätter gratis till storföretagen, som i praktiken inte behövde minska utsläppen utan i stället tjänade storkovan på saken.   Och hur ska det gå när önskemålen om närproducerat sprider sej?  EU ligger illa till även här.

Och när det gäller finanskrisen, som EU också ska rädda oss ifrån, med samma argument,  är det intressant att vi ännu inte fått höra någon påpeka att unionen i lag förbjuder ingripanden mot finanskapitalets “fria flöde” över gränserna.  Bocken som trädgårdsmästare?

Håll ut och var beredda på att vi rätt snart får chansen att men mening diskutera vilken framtid vi vill ha, och hur vi ska komma dit. EU-tågets tid är snart över  - adjö till en otidsenlig maktapparat och en usel bild av  resan mot framtiden.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design