Politik Creeper Politik bloggar

Vår kommissionär?

fredag 20 november 2009 av Anders Erkéus

Cecilia Malmström är regeringens kandidat till EU-kommissionär från Sverige. Det pratas om att  hon ska vara bra på att ta tillvara svenska intressen.    Det verkar som om det sista vi ska informeras om när det gäller EU-systemet är vad kommissionen gör.  Låt oss titta i Lissabonfördraget:

Den ska säkerställa tillämpningen av fördragen och av de åtgärder som institutionerna antar i enlighet med fördragen. Den ska övervaka tillämpningen av unionsrätten under kontroll av Europeiska unionens domstol. Den ska genomföra budgeten och förvalta program. Den ska samordna, verkställa och förvalta i enlighet med de villkor som fastställs i fördragen. 

………

Kommissionen ska fullgöra sina uppgifter med fullständig oavhängighet. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 18.2 [handlar om höga representanten] får kommissionens ledamöter varken begära eller ta emot instruktioner från någon regering, någon institution, något organ eller någon byrå. De ska avhålla sig från varje handling som är oförenlig med deras skyldigheter eller utförandet av deras uppgifter.

Alltså, kommissionen ska driva igenom det som står i i fördragen, i EU:s politiska grundlag.  Som kommissionär blir man tjänsteman i Unionens tjänst. Representerar man Sverige begår man tjänstefel.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design