Politik Creeper Politik bloggar

Pyrrhusseger för franska etablissemanget

måndag 4 februari 2008 av Anders Erkéus

I dag har franska kongressen tagit första steget i godkännandet av det nya EU-fördraget, och det utan debatt och utan folklig förankring denna gång. (Man har ändrat sin egen grundlag, så att maktöverlämnandet kan godkännas.) På torsdag den 7 feb ska själva godkännandet ske. Enligt opinionsundersökningar ville fortfarande en majoritet folkomrösta med tystnaden i media rapporteras varit påtaglig, bortsett från att man förmedlar Sarkozys påfund att det rör sej om ett minifördrag denna gång. Ändå är Lissabonfördraget längre och innehåller alla de politiska förslagen från den konstitution man röstade ner för tre år sedan efter livlig debatt i hela franska samhället.

Bland EU-kritiker brukar vi i en galghumoristisk ton tala om att man får “rösta om” om man “röstar fel” om EU:s fördrag, något som skett två gånger hittills, i Danmark och i Irland. Vi räknade väl med att denna historia skulle upprepa sej i Frankrike och Nederländerna, vilket också var på tal i debatten. Men sedan knäckte något ljushuvud den genomfräcka idén: Vi struntar i att låta dem överhuvudtaget rösta när vi kör reprisen! Och det ser ut att gå hem. Mycket märkligt. Folkmanipulering är en urgammal makthavarkunskap - fransmännen har väl fått mycket bröd och skådespel på sista tiden (Sarkozys kärleksaffärer mm). Men historien har också annat att lära ut - kom ihåg Pyrrhus: En sådan seger till och jag är förlorad.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design