Politik Creeper Politik bloggar

Med kluven tunga III

torsdag 7 februari 2008 av Max Andersson

Junilistan har tagit fram en ny rapport som visar hur svenska EU-anhängare brukar rösta för mer EU-makt i parlamentet samtidigt som de säger motsatsen hemma i Sverige. Undantaget som bekräftar regeln är Folkpartiet som är lika extrema i Bryssel som i Sverige.

Rapporten är den tredje i en serie, med sina 320 sidor är den som väntat oerhört detaljerad. Den är säkert synnerligen läsvärd om man ska leta efter bra saker att kritisera EU-anhängarna för i nästa valrörelse, men det är inget man sträckläser. Jag plöjde mig igenom den första rapporten i serien när den kom och kan konstatera att om uppföljaren håller samma kvalite så är den utmärkt.

Lyckligtvis har författaren Jan Å Johansson, som är Junilistans mest erfarne politiske sekreterare, också skrivit en kort och läsvärd sammanfattning. Intrycket försämras dock av ett underligt resonemang där han ställer sig frågande till att mp och v röstar för överstatlighet i miljöfrågor. Det låter nästan som att han är omedveten om att miljöpartiet alltid gått till val på att försöka göra det bästa av EU-medlemskapet så länge vi är kvar.

DN har en intressant artikel om rapporten, med det jag tycker är mest fascinerande är att Junilistan låter en tjänsteman som Jan Å Johansson sköta mediakontakten istället för att som brukligt sätta en EU-parlamentariker i strålkastarljuset. Är detta möjligen ett tecken på att Jan Å ska matchas fram som en av deras topp-kandidater inför 2009? Jag vet inte hur han funkar i TV, men klarar han av TV-mediet har han alla förutsättningar att bli en succé.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design