Politik Creeper Politik bloggar

Hurra för Irland

måndag 16 juni 2008 av Rune Lanestrand

Tack irländska folk för att ni som enda land i EU ser till att demokratin kanske kan övervintra i Europa. Nejet till EU:s nya grundlag är en verklig nesa för hela det politiska och ekonomiska etablissemanget i nära symbios med de stora medierna. Mot folket stod som i de övriga länderna de allra flesta politiska partier och fackförbund. Men det hjälper inte när folket reser sig. Valresultatet på Irland väcker hopp om att demokratin går att rädda i strid med döva politiker, storbolagens lobbyister och fackföreningar som inte längre lyssnar på sina medlemmar.

Än en gång är det bevisat att det är folket som kan ändra historien. Så var det när svenska folket röstade nej till valutaunionen och så var det när Frankrike och Holland röstade nej till EU:s grundlag som i stort sett är detsamma som det irländska folket nu röstat nej till.

Det falska och svekfulla knepet att kalla EU:s nya grundlag, som tar praktiskt taget all makt från medlemsländerna, för ett fördrag gick inte hem i republiken Irland och skulle inte heller gått hem i Sverige om vi fått en folkomröstning. Efter detta behöver knappast inte den politiska nomenklaturan fundera över vad som främst ligger till grund för dagens politikerförakt.

Ser debatt i Aktuellt mellan Peter Eriksson och Cecilia Malmström som för en gångs skull glömmer sitt intränade stora överlägsna leende som aldrig når ögonen. Hon babblar på som vanligt och påstår mot bättre vetande att Lissabonfördraget ger Sveriges riksdag mer makt. Malmström är snart ikapp sin föregångare Marit Paulsen när det gäller att försöka föra svenska folket bakom ljuset. Livrädd för folket dom vågar hon inte folkomrösta.

70-80 procent skulle utan tvekan rösta nej i Sverige.

Rune Lanestrand

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design