Politik Creeper Politik bloggar

Euron och verkligheten

tisdag 11 mars 2008 av Margit Gennser

Irland är det enda land som får, dvs måste ordna folkomröstning om Lissabonkonstitutionenfördraget. Detta tack vare förutseende grundlagsfäder.

Det kan bli en intressant folkomröstning. Utsikterna för Irlands ekonomi den närmaste framtiden är urusla. Fastighetsmarknaden är död, bilförsäljningen är död, konsumenternas tilltro till framtiden är ”djupfryst”, förlorade jobb slår rekord, exporten dödas av den dyra euron, priserna på olja och drivmedel exploderar, exekutiva auktioner blir allt vanligare etc etc.

Men problemen är ännu större om vi ska tro professor Morgan Kelly, University College Dublin, som säger att regeringen är totalt maktlös när det gäller att stoppa hoten från en svår depression:

- Vi upplever en recession, effekten av en sprucken bubbla, och vi kan inte göra något som ett land normalt skulle göra för vi är instängda i Eurozonen.

Vi kan inte sänka räntorna, vi kan inte devalvera och utrymmet för fiskala stimulanser är mycket mindre än vad folk tror. Vi är fast.

Läs hela Ambrose Evans-Pritchards rapport om krisernas Irland i DT

Carl Bildt borde fundera över förhållanden som han känner så väl till. Sverige 1992 och Irland 2008 har stora likheter.

Hur kunde Sverige återhämta sig? Frihet är svaret. Kronans frihet att få flyta fritt. Irlands ekonomiska frihet försvann med Euron. Borde inte Cecilia Malmström och Carl Bildt ta sig en ny titt på Lissabonfördraget, dess bestämmelser om euron som valuta och EU som en modern form av fängelse för länderna i den världsdel som kallas Europa. Att gå ur EU med Lissabonfördragets klausul om uträde är lika svårt som det förr var att fly från den franska Djävulsön.

2 publicerade kommentarer till “Euron och verkligheten”

  1. Sultans politiska blogg » Irland i kris pga EU? skriver:

    […] Det kommer inte bli lätt för Irland med Euro som valuta, men vi får hoppas för deras skull att det inte är så illa som Morgan Kelly tror. Men han verkar kunnig i området om man läser hans cv som finns här.Tack till Eu-kritik.se för det tippset. […]

  2. mandarin skriver:

    “Att gå ur EU med Lissabonfördragets klausul om uträde är lika svårt som det förr var att fly från den franska Djävulsön.” skriver du.

    Det var som sjutton. Att man kunde lämna Djävulsön enbart genom att berätta att man inte känner för att att stanna var mer än jag visste.

    Ärligt talat. Har du ens läst artikel 50 i det konsoliderade fördraget ?

    Länk här för den som är intresserad.

    http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2008:115:SOM:SV:HTML

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design