Politik Creeper Politik bloggar

Om en månad smäller det

tisdag 21 oktober 2008 av Hanna Löfqvist

För kännedom: det är idag exakt en månad tills riksdagen ska klubba igenom Lissabonfördraget. Inga undantag har förhandlats fram gällande svenska kollektivavtal, trots att förhandlingsläget är urstarkt.

Irlands nej till fördraget förtigs och det finns ännu ingen officiell lösning på hur man ska hantera det faktum att irländarna folkomröstat fram ett övertygande nej till hela härligheten. Enligt folk från Sinn Fein, som jag har pratat med, kanske det rör på sig till hösten, men hur är höljt i dunkel eftersom irländarna redan nu är uppretade på att Sarkozy for till ön i somras, för att tala om hur dåligt deras nej var för EUs framtid. Etablissemanget står inte högt i kurs och då ska man vara försiktig med folkomröstningar säger historien (minns EMU i Sverige 2003, det är därför vi inte får säga ett pip om Lissabonfördraget).

Fördraget kan mycket väl bli svenska ordförandeskapets huvudvärk hösten 2009. Det är den hösten som Reinfeldt ska agera landsfader och EU-president och hålla fanan högt och sköta sitt uppdrag med bravur och dra ner applåder från innersta kretsen (Tyskland, Frankrike, England). Det är tänkt att Reinfeldt ska ro i hamn miljöavtal och överenskommelser - att deala med sura irländare har liksom inte riktigt ingått i planen. Vi får väl se hur det går.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design