Politik Creeper Politik bloggar

17 samveten efterlyses

fredag 14 november 2008 av Anders Erkéus

andersOm alla vänster- och miljöpartister plus 17 andra riksdagsledamöter begär det den 20 november, måste beslut om Lissabonfördraget skjutas upp åtminstone ett år. Detta enligt ett minoritetsskydd, som är inskrivet i grundlagen.  Det finns ett par ställen i regeringformen där detta förekommer. Det ena är i 2 kap 12§ som handlar om de grundläggande fri- och rättigheterna, en minoritet på 1/6 kan få lagar som naggar dessa i kanten uppskjutna ett år (som hände med FRA-lagen). Se sajtens förstasida, som beskriver Lissasbonfördragets urholkning av rättigheterna, inklusive strejkrätten. Samma minoritetsskydd förekommer i 10 kap 5§ st 2 som handlar om överlåtelse av makt till mellanfolklig organisation som innebär begränsning av fri- och rättigheterna. I den specialsydda paragrafen om överlåtelse till EU 10 kap 5§ st 1 förbjuds dessutom helt överlåtelse, när fri- och rättighetsskyddet inte motsvarar grundlagens. Se regeringsformen här!

Dessutom, och kanske framför allt, vet vi att det finns många inom alliansen och socialdemokraterna som tvekar att agera utpressare gentemot Irlands folk genom att “anta” ett nedröstat förslag. Män och kvinnor som kanske ser EU som ett fredsprojekt och undrar om utpressning av varandras folk ingår i uppgiften.  Som undrar om det är vad det svenska folket valt dem för att syssla med. Som ser sej själva och dagens händelser i historiens ljus. Hur ser det egentligen ut?

Välkomna att stoppa detta osunda lobbyingförsök. Det kommer att kännas bra i längden - vi lovar.

En publicerad kommentar till “17 samveten efterlyses”

  1. Stefan Lejonbalk skriver:

    Vi får väl se vad som händer, men blir det ett JA så kommer jag inte att gå hand i hand med demokratins bödlar. Då får jag engagera mig politiskt på något annat sätt. Någon måtta får det ändå vara på det hela. För att vara ett fredsprojekt talas det väldigt lite om det. Det är också ganska tydligt att Irlands nej inte var lika viktigt som Frankrikes och Nederländernas nej vid förra rundan. Sen är det intressant att det alltid heter att folket inte ska rösta för att de vet för lite. Samtidigt vill riksdagsledamötena själva inte diskutera Lissabonfördraget alls utan lägger bara locket på och hoppas att de kan rösta igenom det utan att någon märket det. Vissa borde fundera över sitt “demokratiska” förhållningssätt. På det här sättet bygger de bara ett EU för politikerna, knappast för folket. Och hur man drar slutsatsen att det med EU är lättare att kontrollera marknaden är helt befängt som argument. Fortsätter man maktöverlämningen kommer ju Sverige snart inte kunna kontrollera något alls. Då blir det lätt att reglera den egna marknaden.

    Jag tror bara att det är en tidsfråga innan man kommer att införa ett gemensamt trygghetssystem också. Där folk tvingas flytta inom EU för att få behålla sin ersättning. På så sätt slår man sönder nationalstaterna ännu mer. Är syftet att införa en sorts standardkultur i Europa, med standardlag etc? samtidigt beskylls en del av oss för att gå de främlingsfientligas ärenden genom att inte stödja denna maktöverlämning. Det är en konstig värld vi lever i.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design