Politik Creeper Politik bloggar

Gå inte på detta, tjejer!

onsdag 28 januari 2009 av Folke Schimanski

folke.jpgDet cirkulerar ett upprop, Females in Front, om en större andel kvinnor i EU-institutioner. Det låter ju behjärtansvärt men i uppropet som EU-parlamentariker står bakom förutsätts att Lissabonfördraget genomförs och att det “inför principen om direktdemokrati”. Så där är en trojansk häst som smugglas in på ett förföriskt sätt. Så skriv inte på detta upprop!

http://www.femalesinfront.eu/default.asp?view=front〈=se

3 publicerade kommentarer till “Gå inte på detta, tjejer!”

 1. Anders Erkéus skriver:

  Lite mer kring detta upprop: Det börjar med:

  “Under de kommande tolv månaderna ska fyra politiker väljas till ledande topposter i EU.” Vilka fyra poster då undrar man? Det enda rimliga är att man räknat in de nya höjdarposter, som skulle införas om Lissabonfördraget går igenom. Se mera nedan. Så för att skriva på detta upprop borde man dels vara förtjust i Lissabonfördraget, dels gilla den här metoden att låtsas som om det redan hade gått igenom, utan att ens nämna denna förutsättning alltså.

  Nåväl, vilka “ledande topposter” kan det alltså tänkas handla om. Enigt dagens system kan man vaska fram två stycken, EU-kommissionens ordförande och möjligen EU-parlamentets talman, som dock har betydligt mindre makt. Men man kan inte mena kommissionens vice ordföranden, för dom är fem stycken. Se http://ec.europa.eu/commission_barroso/index_sv.htm

  För att komma upp i fyra måste man lägga till de två poster som inrättas om Lissabonfördraget går igenom, den permanenta ordföranden för Europeiska rådet (The EU-president) och Den höge representanten för utrikesfrågor (EU-utrikesministern). Så det hela är alltså ett trix för att få feministiskt sinnade att omedvetet stödja lissabonfördraget. Snyggt?

  anders e

  ps “principen om direktdemokrati” är det lilla halmstrå i Lissabonfördraget, som centralisterna lyfter fram som en demokratisering. Det handlar om att en miljon medborgare som vill utöva påtryckningar på kommissionen att driva/prioritera någon viss del av EU:s politik (alltså inte vilken politk som helst) enligt fördraget kan göra en framställan om detta till kommissionen, som måste titta på detta, och följa framställan eller avge en motivering varför man struntar i den. ds

 2. Annelie skriver:

  Så vitt jag förstår ska väl ändå Lissabonföredraget gå igenom först?
  Det kan väl inte skada att skriva under ändå för att över huvud taget få in kvinnor i EU?
  Även om jag är skeptisk till EU.

 3. Anders Erkéus skriver:

  Det är just att fördraget måste gå igenom för att enkäten ska vara relevant som är problemet.

  Det är lite oklart hur uppropsmakarna tänker. Själva mår de sannolikt bra av att offentligt låtsas att Lissabonfördraget är i hamn. Dom lär ju knappast övertyga någon om att fördraget är bra med detta, eftersom man liksom döljer vad man håller på med. Man kan tänka att de sitter och fnissar när folk skriver på och tänker att man skapar nån sorts förberedelse för att acceptera fördraget eller så. Men fler kvinnor i EU-byråkratin lär knappast bli resultatet i alla fall. Och inte skadar det så värst att skriva på heller iofs, så länge man vet vad man gör.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design