Politik Creeper Politik bloggar

EU skriver avtal med tortyrstat

torsdag 23 april 2009 av Jens Holm

jensEU-parlamentet röstade igår för ett handelsavtal mellan EU och Turkmenistan, trots att flera människorättsorganisationer är mycket kritiska till situationen i landet. Landet anklagas för omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter och våld mot oppositionella.

Avtalet skrevs redan 1998, men godkänns alltså inte förrän nu av parlamentet. Ministerrådet väntas godkänna det inom kort.

I avtalet talas det om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter. EU-parlamentet ställde i februari 2008 upp sex specifika riktmärken som måste uppfyllas innan interimavtalet kan undertecknas. Dessa har inte uppfyllts.

Jag anser att EU godkänner avtalet bara för att Turkmenistan har stora tillgångar på olja och naturgas. Situationen i landet är fortfarande mycket allvarig och det är skandalöst att EU-parlamentet inte ens klarar att hålla fast i de minikrav på demokrati och mänskliga rättigheter som uppställdes 2008.

I stället för att omfamna regimen i Asjchabad borde EU använt undertecknandet av avtalet för att pressa fram reformer som kan säkra en demokratisk och fredsam utveckling i landet.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design