Politik Creeper Politik bloggar

EU-projekt i Sverige ofta fiaskon

söndag 17 maj 2009 av Folke Schimanski

folke.jpgVad kan man söka EU-bidrag för i Sverige för att rätta till den negativa balansen mellan vad vi ger EU i avgift och vad vi får tillbaka av pengarna (hälften bara)?  Tjänstepersoner och politiker ute i kommunerna gnuggar geniknölarna med det verkar som dessa inte alltid gett rätt reaktioner.

Dagens Nyheter ger flera exempel på projekt som bygger på EU-bidrag men visat sig sluta i fiasko.

1. I värmländska Ekshärad byggde man med EU-bidrag Rovdjurscentret The Big Four. Notan slutade på 33,7 miljoner. Men besökarna uteblev, och centret fick packa ihop efter några år.

2. Skidtunneln i Torsby gick loss på 60 miljoner, men i förfjol blev det en förlust på 1,7 miljoner, då man gjort en glädjekalkyl vad gäller förväntat antal besökare.

3. Planetariet i Mulleriket på Risön, Sollefteå, hade kostat 25 miljoner (varav EU satsade 8,8) när det invigdes 2000. Fem år senare såldes det för 1,7 miljoner till privata ägare…

Det är inrättningarna som kallas strukturfondspartnerskap (pust) för Sveriges åtta NUTS II, geografiska regioner på EU-språk, som säger ja/nej till projekt av det här slaget.

Det här kan vara toppen på ett isberg. Det är inte bara så att EU-pengar satsas på stolliga projekt utan att också svenska skattemedel dras in i bilden. Dessutom leder EU-ansökeriet uppenbarligen till en snedvridning av hur offentliga medel inriktas. Hur länge ska denna karusell av medelåterföring pågå?

En publicerad kommentar till “EU-projekt i Sverige ofta fiaskon”

  1. Markus Wiechel skriver:

    Hoppas att ni alla EU-kritiker nu röstar på Sverigedemokraterna. Det ända kvarlevande alternativet som kan få ut Sverige ur EU!

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design