Politik Creeper Politik bloggar

TV sviker sin roll

fredag 22 maj 2009 av Anders Erkéus

andersNär vallokalerna öppnade för EU-valet höll SVT en inrikespolitisk debatt med riksdagspartiernas partiledare.  En händelse som ser ut som en tanke, och förmodligen också är det. Tanken verkar vara att undvika att ge Sveriges folk en chans att fatta vad EU är.  Jag undrar ibland om man besitter insikten att verkligheten talar för EU-kritikerna, och att man därför undviker att förmedla hur Sveriges politik skapas idag.  Eller om man helt enkelt har bestämt sej för att “det är för svårt”.   På det sista tyder att deras egna reportrar ofta verkar helt okunninga om vad det är frågan om, när man till exempel frågar ut Margot Wallström som om hon vore nån sorts sosserepresentant i kommissionen (hon representerar EU-grundlagen).  Eller när man nästan på ett rörande sätt plötsligt intresserade sej för hur ett EU-beslut höll på att komma till och intervjuade svenska EU-parlamentariker om Telekompaketet och omröstningarna kring detta.   Det framgick att reportern inte hade koll på vilken process som var i görningen och ens vad de olika svenskarna faktiskt hade gjort. Det slutade med att hon uppmanade tittarna att se efter på nätet  vad som hänt.  Som jag tidigare noterat, så har jag aldrig i svensk TV sett en EU-kommissionär intervjuas om ett direktiv som denne initierat.   Och när man äntligen skrapar ihop ett gäng EU-parlamentariker att debattera, så får man inte veta enkla fakta om hur de faktiskt röstat i aktuella frågor som man sitter och lovar saker om.  Det faktum att de ingår i politiska grupper i parlamentet, med grupptryck och speciella, ofta “osvenska” genomsnittliga åsikter nonchaleras.  Liksom att informera om den stora åsiktsgemenskapen hos de två största partigrupperna, där (m) och (s) respektive ingår.

Varför inte prata med gruppledarna i parlamentet, och kommissionärerna?  Överhuvudtaget uppstår en lätt patetisk paradox kring ett slags försök att få oss att rösta i EU-valet och helst anta en sorts europeisk identitet via diverse specialprogram på senare tid och den påtagliga oförmågan eller ointresset eller rent av oviljan att förmedla hur det egentliga EU-maktspelet går till.

Det blir allt tydligare att det är EU-kritikerna som har det levande europeiska perspektivet

En publicerad kommentar till “TV sviker sin roll”

  1. Anders Erkéus skriver:

    Hmm, under den senaste veckan kan man i alla fall se en viss skärpning hos SVT - I går kunde man till och med se konsumentkommissionären skymta i rutan. Sverker Olofsson förståss, go Sverker! Och även radion försöker. Vi får se vad allt detta leder till. Flera röster och i sånt fall på vilka? Eller ytterligare avståndstagande? Håll koll.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design