Politik Creeper Politik bloggar

Socialdemokrat vill avskaffa EU-valen - för störiga!

torsdag 11 juni 2009 av Folke Schimanski

folke.jpgHåkan Juholt, Kalmar läns socialdemokratiska riksdagsledamot och tidigare ordförande i försvarsberedningen, irriteras av att först Junilistan, sedan Piratpartiet lyckats ta sig in i EU-församlingen.  Det är ett bevis på hur lättvindigt svenska folket tar på valet, klagar han till Östran.  Han menar att det rör sig om partier som aldrig skulle ha en chans att ta sig in i riksdagen: ”Junilistan är ett rent missnöjesparti och Piratpartiet tycker att det är okej att stjäla det någon annan äger”.

Därför ser Juholt en lösning i att inte ha något EU-val alls: ”Ett alternativ är att låta varje parlament utse dem som ska representera sitt land i Europaparlamentet. På så sätt blir det 100 procent demokratiskt förankrat i stället för de kanske 15-20 procent som valdeltagandet ligger på i vissa länder nu.”

Juholt vill alltså att de etablerade partierna ska få vara i fred. Otroligt hur olika ordet demokrati kan användas …

18 publicerade kommentarer till “Socialdemokrat vill avskaffa EU-valen - för störiga!”

 1. Mr Profit skriver:

  Skrämmande!
  Det är väl precis samma person som säger att det är okej att ha yttrandefrihet, men bara så länge vi säger snälla saker.

 2. /anders skriver:

  Ett bättre sätt hade kanske varit att demokratiförankra EU bland folket i stället för att köra det som ett toppstyrt projekt. Men det skulle förmodligen aldrig en politiker komma på eftersom då måste han ju dela med sig av makten. Dom som inte röstar kanske gör det just för att EU-parlamentet inte ska kunna slå sig för bröstet och säga: Titta så många som röstar vi har verkligen folkets mandat, Detta är ju dock inte fallet. Att så många röstade på Piratpartiet är ju bara en sund reaktion på att de etablerade partierna struntar i den den personliga integritetet i den allt förhärskande kontrollens namn. Piratpartiets största röstfångare torde väl vara Reinfelt och Bodström.

 3. Isaksson skriver:

  Jag är själv Kalmarit och jag måste säga att jag skäms å´ alla Kalmariters vägnar.

  Att ha en politiker i Kalmar som öppet förespråkar diktatur på detta sätt, tillika en socialdemokrat på köpet, är ytterst skrämmande.

  Menar han att de vid makten skall utse andra de vill ha vid makten? Snacka om ryggdunkande och rövsniffande! Det skulle öppna upp för ett otroligt missbruk av “demokratin” som vi har idag. (mer än det som redan sker, menar jag.)

 4. Nicholas skriver:

  Är det inte precis så här kommissionen utses idag? Så killen vill i princip avskaffa parlamentet till fördel för en utbyggnad av denna kommission? Vill han återinföra tvåkammarriksdagen också eller?

 5. Arthur skriver:

  Juholt menar alltså att valen blir mer demokratiska om 349 partiutnämnda funktionärer i riksdagen ensamma har rösträtt än om hela folket har det. Det är i sanning en egendomlig uppfattning.

 6. Calandrella skriver:

  Källa?

 7. Mikael Hedberg skriver:

  Efter en del grävande hittade jag en online-version av källan:

  http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/en_katastrof_foer_demokratin

 8. Hans J skriver:

  Folket måste faktiskt ta sitt förnuft tillfånga!

  Det tycker jag att det ska göra den 19 september 2010. Då måste “nya socialmoderaterna” kraftigt decimeras så att vi kan få tillbaka ett anständigt samhälle!

 9. Tanja Bergkvist skriver:

  Det är ju bara bra att de avslöjar sig, så att folk får veta vad de verkligen står för! Sedan kan man avskaffa de nationella partierna och rösta rakt av på EU:s partigrupper. Så kan Juholt klippa sig och skaffa ett riktigt jobb istället!

 10. Arne BK skriver:

  Det är som det gamla indianordspråket lyder: “Än är den sista idioten inte ihjälslagen”.

 11. anonymq skriver:

  ja vad kan man säga, sossarna visar gång på gång att man kan inte lita på dem, man kan inte lita på borgarna heller för dom påstår så mycket och gör precis tvärt om. vi behöver nya politiska alternativ eller nya politiker i partierna som är valda av folket.

 12. Jonas Bergsten skriver:

  Ingen verkar se det RIKTIGA problemet. Om jag och andra röstar in Piratpartiet i riksdagen, vad skall vi göra då? Skall vi lägga ner det valet också och låta kyrkovalen styra eftersom PP inte ställer upp där?

 13. Mikke skriver:

  http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/en_katastrof_foer_demokratin

  Där är källan

 14. Återskapar Piratpartiet gamla blockgränser? « Under den lugna korkeken skriver:

  […] är det att Håkan Juholt (S) vill avskaffa EU-valet och göra det till byråkratisk procedur. Det är knappast rätt väg […]

 15. Tanja Bergkvist skriver:

  Reinfeldt ska visst ha sagt “Väljarna är rationella. De inser att EU-valet inte är lika avgörande för deras vardag och för framtiden”. Är det för att vi väljare inte ska lägga oss i eller? Källa: http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_3028429.svd

  Se fölande rapport jag just fann från Libertas Sverige från den 11 maj (har just bloggat om den, en kort sammanfattning): ““Det skamlösa Bryssel – Ersättningar, förmåner och fiffel i Europaparlamentet”
  http://www.libertas.eu/sweden/images/stories/det%20skamlsa%20bryssel_rapport.pdf

 16. Tommy Funebo skriver:

  Lysande förslag av Juholt! Jag trodde inte att han var så pass EU-skeptisk. Vill man värna Sveriges suveränitet ska man naturligtvis motsätta sig alla försök från Bryssel att sidsteppa riksdag och regering för att vända sig direkt till folket.

 17. Jerry Gabrielsson skriver:

  Socialdemokrat vill avskaffa EU-valen - för störiga!

  Det är väl inte så konstigt att en gammelsocialdemokrat kommer upp med underfundiga kommentarer och åsikter, eftersom han är en kvarleva från det kommunist direktoratet.

 18. Allan skriver:

  Juholt har alldeles rätt.
  Det spelar ändå ingen roll för alla vet att det bara är ett bluffval.
  Men varför inte gå vidare och avskaffa valen till riksdagen?
  Eu-kommissionen kan väl utse de representanter som den anser bäst tillvaratar Sveriges intressen.
  Helgonet från Brüssel, Margot Wallström kan säkert bidra med de nödvändiga Demokratiska argumenten för en sådan reform. Bara hon får rejält betalt så är det nog inga större problem.
  Sverige är numera ett protektorat styrt från Brüssel och administreras av valda representanter för Sveriges folk utsedda i allmänna val.
  Då är det väl lika bra att fullt ut anpassa sig till nyordningen.
  Välkommen till Fjärde Riket!

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design