Politik Creeper Politik bloggar

Don’t get fooled again!

måndag 22 juni 2009 av Anders Erkéus

andersVarken Aftonbladets  eller Svenska Dagbladets  ledarredaktioner imponerades av EU-ledarnas agerande för att få Irland att rösta om en gång till om samma Lissabonfördrag.  Vaga löften om att slippa ett antal saker som man ändå inte behöver åta sej ska lura icke-pålästa irländare att rösta “rätt” och rädda det gamla konstitutionsprojektet.  Inga som helst funderingar om att släppa fram en grundläggande folklig diskussion utifrån dagens världsläge, med klimat- och finanskris.  Är det fortfarande självklart att miljöaspekter på varor ska principiellt underordnas “den fria rörligheten”?  Är det fortfarande självklart att man inte får rubba finansspekulanternas frihet at flytta sina pengar hit och dit på nanosekunder?  Och är det fortfarande önskvärt att söka pressa in 27 länder under ett system där det blir allt svårare att motsätta sej denna politik, i och med att det blir allt lättare att köra över de nationella folkvalda?

Dessutom ger avdemokratiseringen (flyttandet av makten) en lite obehaglig känsla i kombination med det övervakningssamhälle som nu byggs upp.   Rösta om tills det blir rätt och övervakas politiskt under tiden,  är det så folkopinioner ska hanteras i EU:s nya sköna värld?  Det behövs nog fler än piratpartiet som prioriterar en titt på EU-demokratin de närmaste åren. Och så vill vi se lite modigare regeringar, som vågar lyssna på sina folk.  Och vi borde bygga alleuropeiska medborgarnätverk, som håller kollen och  ser till att vi inte låter lura oss.  Tala med din irländska polare, och om du inte har någon, skaffa en.   Använd EU-kritiks irlandskontakter!

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design