Politik Creeper Politik bloggar

EU:s tullkontroll drabbar sjuka i tredje världen

tisdag 4 augusti 2009 av Folke Schimanski

Tullen vid EU:s gränser har som bekant kraftigt trappat upp jakten på piratkopierade varor. Man stoppar bland annat piratkopierade läkemedel, däribland läkemedel som är legitima på andra håll i världen. De stoppas i EU på grund av EU:s starka patentskydd. För befolkningen i fattiga länder innebär beslagen en katastrof.

Ett exempel: på Läkare utan gränsers fältsjukhus i Kenya får hivsmittade människor bromsmediciner. Här är man beroende av billiga medicinkopior från Indien, så kallade generika, för att hjälpa sina patienter. Nu blir det allt vanligare att medicinen stoppas vid EU:s gränser.

I Indien tillverkas mängder av kopior av mediciner som är patentskyddade i många andra länder. När de skickas till u-länder mellanlandar de ofta i Europa. EU:s patentskydd är starkt och många internationella hjälporganisationer har haft problem med medicinleveranser som försenats eller beslagtagits.

Förra året ökade beslagen med 118 procent.  Läkare utan gränser efterfrågar nya tullöverenskommelser där frågan om patentskydd helt skrivs bort.

Ja, vilka intressen jobbar EU för i det här fallet?

 

 

En publicerad kommentar till “EU:s tullkontroll drabbar sjuka i tredje världen”

  1. websites apps skriver:

    websites apps…

    Koll pÃ¥ EU-Sverige » Blog Archive » EU:s tullkontroll drabbar sjuka i tredje världen…

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design