Politik Creeper Politik bloggar

Vem bryr sej om folkvalda?

lördag 2 januari 2010 av Anders Erkéus

Christian Engström i EU-parlamentet uppmärksammar oss på att han ska få sällskap, men att det verkar lite ogenomtänkt hur det ska gå till.  En politiskt insatt vän till mej hade ingen aning om problematiken, så det verkar som om även de svenska medierna legat lågt här.  Det är nämligen så att antalet parlamentariker ökat med Lissabonfördraget, vilket medfört att Sverige ska få två nya EU-parlamentariker. Dessa utsågs redan vid EU-valet för att vara stand by i väntan på Lissabonfördraget.  Detta  visade då att man helt enkelt inte tänkte seriöst räkna med ett “nej” överhuvudtaget.  Däremot verkar det nu inte vara en brådska att få dessa nya parlamentariker på plats - För Sverige är det en piratpartist och en socialdemokrat som väntar på reaktioner från EU-systemet. Så här ser parlamentets infosida ut.  Inte ett tecken på den nya situationen. Hur ska man nu tolka detta?  Den nya presidenten kom på plats bums, även fast man inte visste vad han skulle syssla med.  Ett  traditionellt demokratiskt förfarande skulle kanske varit att tillsätta parlamentarikerna på en gång, för med dem vet man vad de ska syssla med. Man kunde under tiden ha ägnat sej åt att söka komma överens om vad presidenten ska göra innan man tillsatte honom. Nu blir det en hipp-som-happ-procedur med maktkamp mellan spanske premiärministern Zapatero och herr Rompuy under ett halvår, medan vi fortsätter undra hur det går med de folkvalda.

Inte det första tecknet på bristande demokratisk känsla i EU-systemet,  men i alla fall………….

En publicerad kommentar till “Vem bryr sej om folkvalda?”

  1. Anders E skriver:

    Intressanta informationer om läget dyker upp: Tillträdandet av de nya parlamentarikerna bromsas av att man inte kommit överens om hur de nya skulle tillsättas om fördraget gick ingenom. Att helt enkelt tillämpa reglerna från EU-valet var tydligen ingen självklarhet. Nu vill till exempel Sarkozy plocka folk ur parlamentet i en särskild process, och i Italien och Storbrittanien funderar man också på hur man ska göra. Det verkar dröja en bit in på 2011 tills de kan tillsättas. Så nu jobbar pp:s Amelia Andersdotter gratis i Bryssel så länge. (Hon slipper i alla fall anklagelserna om girighet, när hon sover på sofforna hos de andra i Bryssel.)

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design