Politik Creeper Politik bloggar

Valresultatet och EU

torsdag 23 september 2010 av Anders Erkéus

Det finns en viktig aspekt av valresultatet, som de stora medierna inte berört.  Reinfeldt har tunga skäl att vilja ha en minoritetsregering.  Det är ju nämligen ministrarna som åker till Bryssel och lägger våra - visserligen få - röster i ministerrådet. Och det är ju därifrån de flesta lagarna kommer numera.  Och regeringen behöver inte förankra sej i riksdagen inför dessa beslut. EU-nämnden, där man pratar med övriga partier, är inte beslutande. Så alldeles oavsett (sd):s entré kan man i relativ lugn och ro agera i Bryssel.  Det är när direktiven kommer till riksdagen för att obligatoriskt fastställas, som det kan bli problem för regeringen, men det handlar bara om detaljer i hur direktiven ska genomföras.Det innebär också, att de politiker som vill ha inflytande måste se till att de hamnar i regeringen.

4 publicerade kommentarer till “Valresultatet och EU”

 1. Max Andersson skriver:

  Du har rätt i att det här är ett demokratiskt problem.

  Men ibland så handlar genomförandet av direktiven inte bara om småsaker. I andra fall kan det vara riktigt stora frågor.

  IPRED, och allmännyttan allmännyttans överlevnad, och i viss mån hur vi ska anpassa lagarna efter Vaxholmsdomen är exempel på frågor där det spelar stor roll hur riksdagen väljer att göra.

 2. anders e skriver:

  Jo, föralldel, framför allt om riksdagen vågade säga ifrån ordentligt ibland, och ta striden i EU-domstol och folklig opinion så kunde det bli spännande. Men först och främst måste ju hela EU-processen lyftas fram i ljuset.

  Vad gäller fimpandet av allmännyttan som politisk kraft så har det väl aldrig blivit något riktigt EU-ärende? Vad jag förstår har den korporativa eliten (Fastighetsägarna, SABO, Hyresgästföreningen och borgarna) bara använt Fastighetsägarnas EU-anmälan av Sveriges bostadspolitik som en förevändning för att göra sej av med den lilla demokratiska spärrmöjligheten på hyrorna som allmännytans hyresnormerande roll utgjorde?

 3. Nej till grundlagsändringar och Sverige ut ur EU – NU!! | Nemokrati skriver:

  […] Läs: Folkrörelsen Nej till EU – Pressmeddelande 2010-11-17: Lissabonfördraget strider mot Regeringsformen,  Värmlands Folkblad – Folkrörelsen Nej till EU: ”Tänker ni rösta för en grundlagsändring?”, EU-kritik.se, Metro – Johan Norberg: EU-regler blir döden för våra unika växtsorter, EU-kritik.se – Arbetsrätten och EU: Vaxholm, Laval och svenska modellen på arbetsmarknaden, EU-kritik.se – EU och Storebror, Erkéus: Valresultatet och EU, […]

 4. Josef Boberg skriver:

  OM DEN SLUTLIGA LÖSNINGEN AV PYRAMIDMAKTHAVERI-ELÄNDET HÄR
  http://josefboberg.wordpress.com/2009/05/13/register-bloggrubriker/#comment-1455

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design