Politik Creeper Politik bloggar

De stora säger till

fredag 18 februari 2011 av Anders Erkéus

Nu har Tyskland och Frankrike pratat ihop sej om eget utspel bakom kulisserna igen, som man sen vill truga på de andra utifrån sin stora maktposition.  Nu handlar det om en gigantisk samordning av inkomstskatter löner pensionsålder och annat som EU ännu inte bestämmer över.   Bland annat vill man att ett antal nyliberala idéer nu ska skrivas in i ländernas grundlagar - ett smart sätt att söka flytta fram positionerna utan att ändra grundlagen. Allt i namn av att rädda euron och konkurrenskraften.    Ilskan sprider sej bland alla andra länder, som förväntar sej att EU:s spelregler ska följas.

Tyvärr går det ofta till så här, inte nog med att de stora länderna formellt har mycket mer makt när det kommer till omröstningar, man utnyttjar också sin makt informellt genom liknande manövrar.  Ett annat exempel var 2003 när  ett gemensamt konvent tillsattes för att fundera på EU:s nästa steg efter Nicefördraget. Samtidigt satte sej Frankrike och Tyskland och drog upp grunderna för dagens EU-system.  Halvvägs in i konventet  skickade man så dit sina utrikesministrar med resultatet och fick konventet att i stort sett skriva under deras idéer.

En av anledningarna till att små länder gått med i EU är att få makt över en utveckling som man fruktar annars drabbar dem ändå.  Att Frankrike och Tyskland inte längre krigar anses ofta vara det främsta som EU uppnått. Kanske har man till och med varit lite för framgångsrikt i det avseendet.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design