Politik Creeper Politik bloggar

Standard & Poor’s - vår högsta makthavare?

fredag 9 december 2011 av Anders Erkéus

Kreditvärderingsfirman Standard & Poor’s hotar med att sänka kreditvärdigheten för EU-länder.  Nu gäller det att förhindra slarviga offentliga investeringar genom att lagstifta om “budgetdisciplin”  i alla lägen, hävdas det.  Mera nedskärningar för att få igång ekonomin!  Häromdagen visades den Oscarsvinnande dokumentären Inside Job på SVT.  I den framgår att den sista instans som syntes fatta att kraschen i USA 2008 var på gång var just Standard & Poor’s, som gav sitt AAA-betyg åt de skräpderivat som finanshajarna kokade ihop för att sedan tjäna dubbla pengar på genom att slå vad om att de skulle krascha. Standard & Poor får sina pengar från just storbankerna, dessa som fått privilegiet att förse de offentliga verksamheterna med pengar mot ränta. S &P får också bättre betalt om de klassar bankernas påhitt högre.    Se denna dokumentär, som faktiskt kan göra den mest kritiske överraskad.

Mot den bakgrunden, vad ska man säga om världsekonomins funktion när man ger firman Standard & Poor och några till gelikar denna makt över världens nationer? På vilken grund använder man sej av deras betygsättning? Och vad ska man säga om EU-ledarna och det nuvarande EU-systemet, vars nyliberala ekonomiska grund stödjer dessa privata makthavares roll?

Och vem vågar offentligt ställa den avgörande frågan: Varför ska banker och finansinstitut ha makten över demokratin?

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design