Politik Creeper Politik bloggar

Förskingring i EU-parlamentet

fredag 22 februari 2008 av Margit Gennser

We want reform but we cannot make this report available to the public if we want people to vote in the European elections next year” säger en källa I EU parlamentet.

Vad är det då som ska reformeras och varför måste det hållas hemllgt för oss väljare? Jo, man vill att EU-parlamentarikerna ska bli ärligare och inte fuska med sina anslag. En undersökning har nämligen visat att fusket i Europaparlamentet är av endemiska proportioner. Och det är inte små summor det rör sig om. Åtminstone 1,5 miljarder kronor försnillas årligen av EU-parlamentariker enligt en artikel i Daily Telegraph som lyckats komma över information om den hemligstämplade interna revisionsrapporten. Nej fel! Rapporten är inte hemlig, den åtnjuter bara en begränsad tillgänglighet enligt en talesman för EU. ”Den kan läsas av MEPar som sitter i revisionskommittéen, men endast i det ”hemliga rummet” och efter att ha förbundit sig att inte yppa något om vad som står i rapporten.

Så fungerar vår demokrati i Bryssel.

Läs artikeln i Telegraph

6 publicerade kommentarer till “Förskingring i EU-parlamentet”

 1. Carl Schlyter skriver:

  Jag försökte få utskottet om att rösta för ett brev där vi kräver av parlamentets talman att offentligöra rapporten, ordföranden vägrade att rösta om saken. Detta trots att jag fått underskrift från 11 ledamöter vilket är mer än nog att kräva en omröstning med namnupprop så att alla medborgare ska få se vilka som vill hemlighålla rapporten.

  Jag har läst många revisionsrapporter, den här är helt klart en av de värre. Men jag får inte berätta vad som står där, då riskerar jag att aldrig mer få läsa hemliga papper här. Så tyvärr kära väljare, hur, vad och värför samt med vilka belopp fel har begåtts, det är hemligstämplat. Extra ironiskt blir det när parlamentet just röstade igenom förra m^ånaden att alla jordbrukare och alla som får regionstöd från EU ska offentliggöras, tydligen drar man gränsen vid parlamentets ledamöter. Vi är folkvalda, men ni får inte veta vad vi gör här!

  Carl - eu-parlamentariker för mp

 2. Ruth Janson skriver:

  För ca. 1 år sedan hade Cecilia Malmström (FP) en kampanj, uppgifter var att samla 1 miljon namnunderskrifter, syftet var att få stopp på flyttkarusellen mellan Brüssel o. Strassbourg, som kostar x antal miljarder/år samt naturligtvis oerhört mycket extra arbete för berörd presonal. Visst blev det en miljon underskrifter, men tror inte att förslaget ens kom upp till diskussion. Förmodligen pga Frankrikes inställning. - Så hur är det egentligen med den s.k. demokratin i EU, är det s.k. demokrati på EU’s villkor. Personligen röstade jag nej till EU, skulle göra det igen, och har dessutom bara träffat personer som säger sig ha röstat nej. Eller kanske har ångrat sig i efterhand. Tycker att man borde starta en kampanj för ‘Sverige ut ur EU’. Vi har alltid haft samarbete med andra länder, också utanför Europa, men för det har vi inte behövt betala ca. 30 miljarder/år. Har arbetat som controller i näringslivet under drygt 20 år och har ofta undrat hur politiker ser på ekonomi.

 3. admin skriver:

  Här finns lite mer detaljer om de ekonomiska oegentligheterna i EU-parlamentet

  http://www.eu-kritik.se/dokument/Audit_Summary.pdf

 4. admin skriver:

  Rune Lanestrand har gjort ett utdrag med kommentarer ur rapporten ovan:

  Europas politiska överklass

  Trots att EU-parlamentets ledamöter har beviljat sig orimliga förmåner kan de inte låta bli att fiffla med sina ersättningar. Var och en av ledamöterna erhåller:

  1. 37.000 kr per månad för något som kallas allmänna utgifter

  2. 5 710 kr per månad i avståndsavgift

  3. 33 760 kr per månad i resebidrag

  4. 2 680 kr per dag vid officiella resor.

  5. 1 310 kr per dag för utgifter för frukost

  6. 146 000 kr per månad för utgift för en assistent, ofta frun, maken, en kusin eller annan släkting,

  Ovanpå detta kommer lön, (svenska ledamöter, 600 000kr/år) pension, gratis sjukvård och skola för barnen, skatt på 20 procent.

  Förmånerna påminner inte så lite om de kommunistiska ledamöternas privilegier i den forna Sovjetiska Duman. Det är egentligen bara den egna bilfilen som Dumans ledamöter hade i Moskva som fattas.

  Inte mindre än 40 av Europaparlamentets ledamöter har gjort sig skyldiga till bedrägerier i 167 fall när det gäller olika ersättningar. Främst har man fifflat med det månatliga bidraget på 146 000 till en assistent. Bland annat har utbetald ersättning, via ombud, gått tillbaka till de utpekade ledamöternas egna konton.

  Ledamöterna i de två stora partigrupperna i EU-parlamentet, socialdemokraterna och moderater/kristdemokrater röstade för att den interna revisionsrapporten skulle hemligstämplas.

  Rune Lanestrand

 5. Kjell Beims skriver:

  Att inte publicera revisionsrapporten är att förmena medborgarna deras självklara rätt att få insyn i vart deras skatter går och till vilken nytta-mervärde det har för samhället. Att tro att medlemskapet skulle ge svenska folket fördelar är väl bara de besuttna nere i Bryssel som tror, med några undantag. Att inte tillåta en folkomröstning om grundlags- fördraget kan bara en hjärntvättad politiker tillika jordbruksminister i Sverige säga: det är inget märkvärdigt med det, vi röstar ofta i riksdagen om t.ex. torskkvoter, fartbegränsningar och markexpropiation för att nämna några exempel. För det första föregås lagförslag ofta av en omfattande remissomgång. En folkomröstning är dock den ultimata “remissen”. För något år sedan testades kunskapsnivån på några riksdagsmän/kvinnor av en tidning jag minns tyvärr inte vilken. Resultatet var nedslående. Argumentet att den nya konstitutionen är för komplicerad att ta ställning för folket håller inte. Det enda EU tyvärr kommer att förorsaka är ett förödande inbördeskrig innan det upplöses. Exemplen i Europa ger stöd för den farhågan. PS. gissa vad jordbruksministern ytterligare sade den 12 april i Folkets Hus i Alvesta apropå konstitutionen. Jo, det fina med konstitutionen var att Sverige var som en medlem i en förening. Ville vi, kunde vi gå ur “föreningen” för mig var det en välkommen nyhet om det blir så enkelt. Avslutningsvis, varför fick vi tidigare rösta om EMU och inte om den föreslagna konstitutionen? Var finns logiken??

 6. admin skriver:

  Här ytterligare en debattartikel i ämnet:

  http://www.varldenidag.se/index.php/?option=com_content&task=view&id=1913&Itemid=29

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design