Politik Creeper Politik bloggar

EUs marknadspolitik våt filt över miljön

onsdag 27 februari 2008 av Jens Holm

Jag har svårt att ha särskilt mycket fördragsamhet med en av de få organisationer i världen som kan tvinga länder att försämra sin miljöpolitik. I EU är marknadskraven överordnade miljö- och folkhälsa. Ett enskilt medlemsland får inte ha en mer progressiv lagstiftning på områden som kan komma i strid med den inre marknaden. Och detta omfattar dessvärre en gigantisk mängd områden.

Låt mig ta några exempel på där EU ligger som en våt filt över progressiv miljöpolitik:

Hårdare utsläppskrav för bilar - vi får inte ha det (jag försökte detta i det s k Euro V). Det strider mot den inre marknaden. Staterna i USA har större manöverutrymme än vad enskilda medlemsländer har i EU.

Färgämnen m m i livsmedel. Vårt tidigare förbud mot s k azofärger har hävts av EU.

Kontroll av fiskodlingar (som bidrar till stora kväve- och fosforutsläpp). Nu får vi inte längre göra generella inspektioner som vi tidigare har gjort.

Reach - kemikalielagen. Inga enskilda länder får gå före och ha hårdare kemikaliekrav. Sverige måste försämra nivåerna för registrering av nya kemikalier.

Fiskestopp. Det får vi inte införa. Det strider mot den gemensamma (och fullkomligt absurda fiskepolitiken).

Miljöfientliga subventioner. Genom EU underkastas vi jordbrukspolitiken och hela dess miljöfientliga subventionspolitik.

Skydd av grundvatten. EU:s grundvattendirektiv gör det svårt för enskilda medlemsländer att skydda sitt grundvatten. Som tur var lyckades vi få igenom några förändringar till det bättre.

Sverige var ett av de första länderna i världen som införde katalytisk rening av avgaser. Det hade varit omöjligt att göra om vi då hade varit EU-medlemmar. Dessamma gäller vårt tidiga förbud mot freoner för att skydda ozonlagret.

Irland försöker nu förbjuda konventionella glödlampor. EU-kommissionen har stoppad dem. Om Irland kommer fram med ett lagförslag som ser exakt likadant ut som det kommissionen vill föreslå i framtiden får man gå vidare. Men endast så.

Eller ta EUs klimatpolitik. Det är bra att EU har förbundit sig om målsättningar. Självklart! Men de är långt ifrån tillräckliga. Det främsta redskapet för att få ned EUs utsläpp är handeln med utsläppsrätter. Den har varit igång sedan 2005 och har hittills varit en katastrof. Delar av EU:s utsläppsminskningar får också räknas in av projekt i andra länder (s k externa krediter). Det är bra med internationellt samarbete, men detta innebär att EUs 20-procentsmål ytterligare urholkas.

Euroatomfördraget som ska stimulera kärnkraft. Det är ett av EUs grundfördrag. Det tvingar oss t. o. m. att lämna över uran till EU om vi skulle bryta detta.

Det finns en s.k. miljögaranti som ska vara till skydd för miljön i strid mot den inre marknaden. Men den förlorar så gott som alltid när den ställs mot marknadskraven.

Jag tror en av huvudfrågorna är: Kan man vara EU-motståndare men ändå kämpa för hårda miljökrav inom EU? Svaret är JA. Jag gör det varje dag. Hade EU slopat marknadsfundamentalismen, den halstarriga kärnkraftsvurmen, subventionspolitiken och överlag haft ett flexibelt samarbete, då hade det definitivt gått mycket lättare.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design