Politik Creeper Politik bloggar

Småbrukare besvikna på en skrytsam Erlandsson

tisdag 15 april 2008 av Rune Lanestrand

När jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) i helgen besökte Förbundet Sveriges Småbrukares årsmöte i Alvesta blev medlemmarna bestörta över Erlandsson ensidiga stordriftstänkande. Hans tal var en enda stor hyllning till industrijordbruket och EU:s jordbrukspolitikmed fortsatt hänsynslös avel och att pressa jord och djur att producera ännu mer än i dag. Han prisade WTO och slog stolt fast att Sverige tillhör kärnan i EU.

Erlandssons syn på jordbrukspolitiken är knappast vad man kan kalla klimatsmart. Genom att öka importen djurfoder, bla GMO-soja, vill Erlandsson ha större export av livsmedel. Trots att importen av djurfoder redan i dag uppgår till 40 procent av behovet samtidigt som Sveriges är långt ifrån självförsörjande på livsmedel. Att då öka på miljöförstörande transporter av foder och livsmedel är både kortsiktigt och oansvarigt.

Sin snäva syn på ekologi och jordbruket roll i samhället avslöjade Erlandsson allra mest när han på frågor tvingades gå ifrån sitt långa ointressanta och av honnörsord späckade manus som främst var en enda lång predikan om hur förträfflig han själv är. Ministern som bara hade ampla lovord för Unionen påstod på fullt allvar att EU nu genomför just den jordbrukspolitik som han krävde i ett brev till EU i höstas. Minst sagt magstarkt när EU just kommit med ett direktiv för betesmark som kommer att ödelägga våra unika Astrid Lindgren-hagar med kombinationen träd, blommor, örter och djurbete.

Folkpartisten och f d EU-parlamentarikerna Marit Paulsen som ville få svenska folket tro att EU skulle ta efter Sverige på alla områden har i Erlandsson fått sin verkliga överman.

Genmanipulation där man även går över artbarriärerna och blandar djurgener, kemikalier och antibiotika med växtgener tyckte Erlandsson bara skilde sig ”hårfint” från konventionell växtförädling. Och att EU och Sverige har 100- procentig koll på att GMO är säkert och utan några som helst risker. Att 80 procent av konsumenterna inte vill han genmanipulerade livsmedel eller att lika hög procent av bönderna inte vill odla GMO-grödor tycktes inte beröra Erlandsson den minsta.

Småbrukarnas situation och den accelerande takten i sammanslagningen även av stora gårdar och ännu större kött– och mjölkfabriker var inget som jordbruksministern överhuvudtaget berörde. Det samstämmiga omdömet sedan Erlandsson fick så bråttom att lämna mötet för att slippa svara på följdfrågor var att detta är nog den mest kortsiktigt tänkande jordbruksminister Sverige någonsin har haft.

Frågan om varför svenska folket inte får rösta om EU:s nya grundlag avfärdade Erlandsson med det häpnadsväckande påståendet att riksdag och regering fattar hundratals beslut av samma kaliber utan folkomröstning.

En publicerad kommentar till “Småbrukare besvikna på en skrytsam Erlandsson”

  1. ERROL skriver:

    Och nu ska Österrike sättas dit - igen. Denna gång för att landet inte vill importera GMO-majs…

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1220791.svd

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design