Politik Creeper Politik bloggar

Lurar man Irland igen?

torsdag 4 september 2008 av Anders Erkéus

EU-makthavarna är i bryderi. Formellt är man tvungna att ha med de nej-röstande irländarna på vagnen för att trumfa igenom Lissabonfördraget. Och Irländarna måste formellt folkomrösta, och alltså rösta om, för andra gången i historien. Och just nu säger 62 % att de kommer att rösta nej om fördraget dyker upp igen, mot 53 % vid folkomröstningen.  Och 61 % säger att dom inte kommer att godkänna fördraget ens om alla andra EU-länder godkänner det i sina parlament! Så taktiken att fortsätta besluta om det nedröstade förslaget i de andra länderna, inklusive Sverige, verkar inte ha så stor chans.  Irländarna kommer inte att gå på pratet om att de “ensamma hindrar Europas utveckling” eller liknande, för de vet att de övriga ledarna inte törs fråga sina folk, och att fransmän och nederländare redan avfärdat förslaget i dess förra dräkt, som konstitutionen för Europa.

Så håll utkik, det kan bli ett spännande år framöver, bland annat med EU-parlamentsval, där folken får välja representanter innan de nya fördraget är i land, något som ledarna till varje pris sökt undvika. För man vill ju inte ha en debatt om Europas framtida grundlag i detta sammanhang.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design