Politik Creeper Politik bloggar

Ett uttjatat argument

onsdag 29 oktober 2008 av Anders Erkéus

andersDet finns ett mycket vanligt argument, som EU-anhängare använt mot mp och v i många år, och som mp:s ledning också haft svårt med, enligt Maria W.  Senast noterade jag det presenterat av Stephan Wagner på Helsingborgs Dagblad i denna form:

“Men det är ändå lite märkligt att vänsterpartiet, trots målsättning är att lämna gemenskapen, ändå vill vara med i Bryssel.”
Jag förvånas alltid över argumentets tilltänkta logik, och undrar om alla som nyttjar det faktiskt tror så, eller bara använder det på grund av vissa retoriska kvaliteter.

Den association som jag misstänker man vill väcka handlar om nån som envisas med att gå på ett party, som man vet att man inte gillar deltagarna i.  Därav ordvalet “lämna gemenskapen”.

Svaret på detta synbara mysterium finner man i att EU-parlamentet inte är ett party utan en politisk instans som har ett - visserligen begränsat - inflytande över våra liv. Det handlar om makt.  Om man inte gillar den makt som EU-systemet utövar över Sverige, så vill man minska denna makt.  På alla sätt och vis.  Och några sådana sätt är att verka i EU-parlamentet och att propagera för och visa på vilka möjligheter som yppas om ett land lämnar strukturen ifråga.  Är detta konstigt på något sätt??

Med samma argument skulle man förresten kunna ifrågasätta varför eu-kritiker sitter i Sveriges riksdag, eftersom riksdagen numera till största delen är ett transprtkompani för politik, som redan bestämts i EU-systemet.

Moderater som driver argumentet brukar glömma att man själva, åtminstone till inte alltför längesedan, ville avskaffa landstingen,  och naturligtvis också lät sej väljas in där, till och med lät sej bli  makthavare i dem.  För att minska deras roll.

Visst finns det argument mot att lämna EU i morgon, men det är en annan sak.

2 publicerade kommentarer till “Ett uttjatat argument”

  1. Jerry Gabrielsson skriver:

    Ett uttjatat argument
    onsdag 29 oktober 2008 av Anders Erkéus

    Med anledning av argumentet skrivet Onsdagen den 29 Oktober 2008.

    Mina kommentarer till texten är

    “Den association som jag misstänker man vill väcka handlar om nån som envisas med att gå på ett party, som man vet att man inte gillar deltagarna i. Därav ordvalet “lämna gemenskapen”.”

    Detta är en dålig assosiation man envisas inte att gå på ett party där man inte gillar attityden, människorna eller den polemik/diskussion som används under detta party, då lämnar man detta omedelbart

    Med samma argument skulle man förresten kunna ifrågasätta varför eu-kritiker sitter i Sveriges riksdag, eftersom riksdagen numera till största delen är ett transprtkompani för politik, som redan bestämts i EU-systemet.

    Motargument till ovanstående jag håller med dig att detta vore den logiska lösningen, men så fungerar det inte hos många individer, eftersom man vill ha den stora massan för att se till att man erhåller en bra position att utveckla sina egna intressen, så länge som jag ekonomiskt har någon nytta av att utnyttja systemet kommer jag att göra detta och skita i vad andra tycker eller gör, därför sitter jag i Sveriges riksdag utan att fundera över vad jag tillför.

    Beträffande EU och urträde, är min bestämda uppfattning i detta ärende så länge man anser att man kan påverka situationen skall man aktivt närvara och argumentera för för sin sak. Det finns inget som har visat motsatsen ännu.
    Det som har bevisats är att informationen som tas hem från EU för att presenteras för Svenska folket inte kommer fram beroende av att om denna information skulle sippra till den enskilde individen så framstår vår regering som fullständigt inkompetent och dessutom över huvudtaget inte företräder svenska folket.

  2. Anders Erkéus skriver:

    Jerry skriver:
    “Detta är en dålig assosiation man envisas inte att gå på ett party där man inte gillar attityden, människorna eller den polemik/diskussion som används under detta party, då lämnar man detta omedelbart”

    Vet inte om jag var otydlig, eller om du bara håller med mej. Associationen är “dålig” i och med att det i EU-parlamentet handlar om makt, som jag framför. Då kan man inte vara kitslig med om det är trevligt eller inte. Och vissta kan man samtidigt fundera över vad ett utträde skulle kunna bjuda, och argumentera för detta.

    Vad jag själv tycker i denna “antingen-eller” fråga är att mp borde ha, enligt kongressbeslut 07, jobbat på att i första hand ta fram en vision om europeiskt och internationellt samarbete. Utifrån en sådan vision kan man så ha en kreativ diskussion om olika vägar att söka uppnå den. Och jag tycker att man sedan dels ska verka för att EU ska gå i denna riktning, dels *parallellt* pröva olika sätt att närma sej samma vision utanför EU-systemet. Söka utveckla de andra existerande samarbetsorganisationer och pröva helt nya vägar.

    Mina tankar kring en sådan vision finner ni här

    http://www.eukritik.se/dokument/eu-alternativ.htm

    hälsningar
    anders e

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design