Politik Creeper Politik bloggar

Irland demonstrerar i Bryssel

onsdag 10 december 2008 av Rune Lanestrand

runePå torsdag den 11 december kl 12.00 demonstrerar Folkets Rörelse, Gluauseacht en Phobal från Irland utanför Europaparlamentet i Bryssel.Demonstrationen sammanfaller med toppmötet och kräver att EU och regeringarna ska respektera den Irländska folkomröstningen som blev ett tydligt nej till Lissabonfördraget.

Det är pinsamt att EU och andra länder däribland Sverige måste påminnas om att de måste respektera folkviljan på Irland.

Demonstranterna från Irland kommer också att göra klart att Folkets Rörelse på alla sätt kommer att motsätta sig en ny folkomröstning på Irland som de odemokratikska ledarna i EU med Margot Wallström i spetsen lobbar för att genomföra.

Alla demokratiska rörelser och ledamöter som respekterar folkomröstningen uppmanas att delta i manifestationen.

Så servila som Sveriges journalister i Bryssel är gentemot makthavarna gissar jag att vi inte kommer att få någon som helst rapportering från denna viktiga demonstration.

Den påminner nämligen om att EU inte lever upp till sin egen författning; att Lissabonfördraget har fallit och inte längre är giltigt då Irland och även Holland och Frankrike tidigare röstat nej till den nya författningen.

Rune Lanestrand

2 publicerade kommentarer till “Irland demonstrerar i Bryssel”

 1. Marcus Borg skriver:

  Irland ska rösta igen i November 2009. Propagandan lär bli massiv, för att väga upp detta behövs säkert krafter utanför Irland.

 2. Anders Erkéus skriver:

  Kommentar från Irlands nejsidas Ganley och veteranen Bonde till premiärminister Cowens löfte att rösta om:

  The Irish Government has betrayed its people

  DECLAN GANLEY AND JENS-PETER BONDE
  Today , Thursday 11 December 2008 @ 09:13 CET

  EUOBSERVER / COMMENT - The French president yesterday told the group leaders of the European parliament that he has made a deal with the Irish government to hold a second referendum in Ireland to ratify the Lisbon treaty first rejected on 12 June by 53 percent of Irish voters.

  None of the representatives of the Irish people who voted No to the Lisbon Treaty were consulted by the Irish government before they struck a deal with the French Presidency. The Irish government has simply ignored the result of the referendum and betrayed those people who voted No in the majority.

  Government ministers, including the prime minister, have been urging other countries to “isolate” Ireland by ratifying the treaties so that the Irish could sweat it out and then change their mind.

  And what do they deliver as concessions to the Irish voters? Not one single word to be changed in the treaty that was also rejected by the French and Dutch voters in referendums in 2005 when it went under the name of “Constitution”.

  Not one word or legal obligation will be changed. The same content will simply be put in a new envelope, just as Valery Giscard d’Estaing said about the change from the Constitution to the Lisbon Treaty. But this time, not even the headline or the wording will be changed.

  It is the same text as the one that was rejected.

  It is legally doubtful if it is possible to repeat a binding referendum on the same text in the same parliamentary period.

  In the new envelope, there will be a lot of nice words in Declarations. They have not the slightest legal value. They will neither change anything in the treaties nor hinder the court in Luxembourg from deciding directly against whatever the Declarations say.

  Then, they will have the promise of a commissioner from each member state. Fine. But the Irish commissioner will be picked by a majority of prime ministers and presidents in the EU. The Irish government can come up with “suggestions”, but other member states decide.

  It would indeed be a concession if they were to change the treaty and allow every member state to elect its own commissioner, and it would be democratic progress if we could elect our commissioner in direct elections together with the elections to the European Parliament.

  The Irish government has simply given in and will not even insist on the right of Ireland to nominate its own commissioner.

  Declan Ganley is president of Libertas and Jens-Peter Bonde is president of the EU Democrats and a member of the European Parliament from 1979-2008

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design