Politik Creeper Politik bloggar

Klimatpaketet skjuts i sank

fredag 12 december 2008 av Jens Holm

jensIgår natt kom EU:s ledare överrens om huvuddragen i det så kallade klimatpaketet. Överenskommelsen innebär en rejäl utvattning av det förslag som kommissionen presentade tidigare i år.

EU:s utsläppshandelssystem som i princip ska bidra till hälften av de utsläppsminskningar som EU har åtagit sig att uppnå 2020 var det som stod i fokus. Principen om att utsläppsrätterna ska auktioneras istället för att tilldelas gratis är nu rejält urholkad. En stor del av EUs utsläppsminskningar kommer att göras i utvecklingsländer

För de sektorer som står utanför utsläppshandelssystemet så beslutade toppmötet att hela 66 procent av utsläppsminskningarna så få äga rum i klimatprojekt i utvecklingsländer, så kallade CDM-projekt. Dessa projekt tillåter att företagen tillgodoräknar sig utsläppsminskningar i utvecklingsländer istället för på hemmaplan. Sverige var ett av de länder som fick ett undantag som innebär att endast 12 procent av utsläppsminskningarna behöver göras hemma.

Den absolut största andelen av våra utsläppsminskningar kommer inte göras i Sverige. Det är skandalöst. Den borgerliga regeringen har tydligt bevisat att de inte tar klimatkrisen på allvar.


El-sektorn kommer att få betala för sina utsläppsrätter fullt ut redan från starten av perioden 2013 men med undantag för i stort sett de nya medlemsländerna. Detta innebär att dessa länder kommer att få 70 procent av sina utsläppsrätter gratis 2013 och med en gradvis minskning för att 2020 betala fullt ut. Italien som under hela processen har satt sig på tvären lyckades få igenom att de ska få tillhöra denna grupp av länder.
Det är helt absurt att Berlusconis Italien ska få ytterligare gratis utsläppsrätter.

Övriga sektorer som löper en risk för utomeuropeisk konkurrens ska få 80 procent av sina utsläppsrätter gratis vilket gradvis ska minska fram till 2020 då 30 procent blir det som gäller. Först 2025 kommer full auktionering att råda. De sektorer som anses löpa en mycket stor risk för konkurrens, bland andra stål-, cement-, kemi- och pappersindustrin, kommer att få 100 procent av sina utsläppsrätter gratis. Dock innebär de kriterier som bestämmer dessa sektorer att nästan 96 procent av utsläppen kommer att definieras som högrisksektorer.

Jag är oerhört besviken på utgången av toppmötet. Problemet med det hittills dåligt fungerande utsläppshandelssystemet har just varit att utsläppsrätterna har tilldelats gratis. Ett internationellt avtal i Köpenhamn 2009 är om möjligt nu ännu viktigare så att dessa undantag för utomeuropeisk konkurrens försvinner.

2 publicerade kommentarer till “Klimatpaketet skjuts i sank”

  1. Marcus Borg skriver:

    Människan orsakar inte någon växthuseffekt genom sitt utsläpp av koldioxid. Det är ett sätt att kontrollera folk och få in skattepengar, väldigt dålig tidpunkt just nu när det är det kallaste året sedan 2000 och när ekonomin kollapsar för de flesta.

    20 toppforskare i unikt upprop: koldioxiden påverkar inte klimatet

    http://www.newsmill.se/artikel/2008/12/17/vetenskapen-ar-inte-enig-om-klimatlarmen

  2. Anders Erkéus skriver:

    Klart vi ska diskutera det hele, även om detta inte är tänkt för sagda debatt huvudsak.

    Här är först en kommentar till “uppropet” från folk som håller koll:

    http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2008/12/gammal-lista-uppdaterad-i-frsk-att.html

    För egen del, vad kan man säga? Jag är inte religiöst troende när det gäller forskarrapporter eller datasimuleringars förmåga att fånga verkligheten. Inte ens underdånig i förhållande till det vetenskapliga prästerskapets propåer överhuvudtaget, särskilt inte ekonomer och andra med ambitioner att beskriva hur samhället fungerar och bör fungera. I det perspektivet är det faktiskt ovanligt och oväntat att ett stort vetenskapligt kollektiv lyckats få gehör för något, som faktiskt går emot de rådande maktintressena i den globaliserade världen. Redan det ger dem en viss trovärdighet hos mej.

    Själv har jag vistats på planeten i drygt sextio år, och har själv under denna tid lagt märke till en hel del förändringar i klimatet. Dels har det definitivt blivit sämre med vinter här i Stockholmsområdet. När jag var ung var det aldrig fråga om huruvida det skulle bli någon snö på vintrarna, det handlade om när snön skulle komma - jag knallade över Riddarfjärden några gånger på den tiden, trots att det gick båtar dagligen. Jag har sedan det kom för några år sedan svurit över det brittiska varken-eller-vädret, som vi fått hit, när regnet hänger i luften hela dagar med de där små regndropparna som nästan inte märks. Förr regnade det eller inte. Mer tydligt än sådana entydiga förändringar är det alltmer extrema klimatet. Värmeböljor och köldknäppar kommer “vid fel tidpunkt” på året, stora variationer från dag till dag inträffar, det blåser mer när det blåser o.s.v.

    Och sen måste jag nog tro på olika konkreta budskap från olika håll, de små östater som redan nu håller på att dränkas, alla rapporter om översvämningar och torkor mm. Och den ökade artutrotningen. Nya läbbiga myggor som plötsligt dykt upp på somrarna på mitt landsställe mm.

    Alldeles oavsett detta så verkar miljöfrågorna i stort ha fått ett uppsving igen, kanske för gott denna gång. Sådana fakta som att oljan kommer att ta slut, att materialresurserna är begränsade och att planten inte pallar att alla kineser lever som vi torde vara obestridliga.

    Tänk om vi plötsligt blivit mottagliga för miljöargument därför att vi börjat inse att vi dessutom inte blir så mycket lyckligare av alla nya manicker som vi offrar vår tid till att framställa och tjäna pengar för att köpa? Det kan ju vara en faktor som medverkat till acceptansen av IPCC:s rapporter, Sternrapporten och andra accepterade källor.

    Hursomhelst kan man tvivla på att det nuvarande EU kommer att bli den radikala kraft som behövs för att skapa en långsiktigt bärkraftig verksamhet på planeten - dess grundteser sätter fortfarande den ökade produktionen framför miljöhänsynen.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design